Αμερικανική Γεωργική Σχολή Perrotis College

Του Στέφανου Παπαπολυμέρου

Οι παλιοί έλεγαν πως το πεπόνι μπορεί να σου βγει …κολοκύθι. Με την ουσιαστική συμβολή του ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού του Perrotis College, ολοκληρώθηκε η μελέτη και καταγραφή του Πανγονιδιώματος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών, δηλαδή πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι, που κοσμούν το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι.

Τα αποτελέσματα που είναι δημοσιευμένα στο πιο έγκυρο περιοδικό του εκδοτικού οίκου NATURE, όπου είναι κατατεθειμένα και τα γιγάντια ποσά ψηφιακών δεδομένων (data), κατοχύρωσαν την ελληνική παρουσία στο χάρτη της Πανγονιδιωματικής των φυτών, μέσω της συμμετοχής ελληνικών φορέων και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το επίτευγμα αποτέλεσε «καρπό» συνεργασίας πολλών ελληνικών σημαντικών φορέων, όπως τα Ινστιτούτα Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, το Perrotis College, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ.ά., υπό τον συντονισμό του ερευνητή του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Γιάννη Γανόπουλου.

Το Perrotis College –μέσω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού των εργαστηρίων του- συνέδραμε στην προσπάθεια παρέχοντας τόσο την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να γίνουν οι αναλύσεις όσο και τα βιοπληροφορικά εργαλεία. «Η συμβολή ήταν καθοριστική καθώς παρείχαμε όλες τις βιοπληροφορικές αναλύσεις, για τις οποίες απαιτούνταν γιγάντια υπολογιστική ισχύ καθώς και ειδικά υπολογιστικά εργαλεία», δήλωσε ο επικεφαλής της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δρ. Θανάσης Τσαυτάρης.

Όπως εξήγησε,  «πανγονιδίωμα είναι το σύνολο των καλλιεργούμενων γενοτύπων ενός είδους ή και τα συγγενικά είδη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η οικογένεια των Κολοκυνθοειδών δεν είχε μέχρι πρόσφατα μελετηθεί.

Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει σπουδαία φυτά, πέραν των κολοκυθιών, όπως τα καρπούζια, πεπόνια, αγγούρια, κ.ά., με σχεδόν άπειρη παραλλακτικότητα καρπών και μεγάλη γεωργική σημασία. «Διαλέξαμε να μελετήσουμε την οικογένεια των κολοκυνθοειδών γιατί είναι πλούσια στον τόπο μας. Το να διαβάσουμε την ποικιλομορφία, το σύνολο αυτών των γονιδιωμάτων, μας έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να το κατανοήσουμε αλλά να βρούμε απαντήσεις που μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τους καλλιεργητές. Όπως: “γιατί ένα κολοκύθι γίνεται τόσο μακρύ;”, “ποια η διαφορά του από ένα στρογγυλό;” “γιατί ένα έχει πάρα πολλές φέτες και το άλλο όχι;”, υπογράμμισε.

Πλέον, πρόσβαση στη μελέτη του Πανγονιδιώματος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών έχει αποκτήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, στελέχη της οποίας είναι σε θέση –χάρη στο σύστημα open source- να εργαστούν πάνω της και να την εμπλουτίσουν. «Η Πανγονιδιωματική αποτελεί σήμερα το ‘μέτωπο’ στο πεδίο των Βιο-επιστημών», πρόσθεσε ο Δρ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Perrotis College κατάφερε να έχει σημαντικές υποδομές και γνώση και να συμβάλλει στις σημερινές επιστημονικές εξελίξεις. «Καταφέραμε να σχηματίσουμε τη συγκεκριμένη συνέργεια με άλλους φορείς. Έχουμε κάνει το ίδιο στα ανατολικού τύπου καπνά και τα φασόλια και ήδη οι συνεργαζόμενοι φορείς ολοκληρώνουν ένα παρόμοιο πρότζεκτ, που αφορά στα κεράσια», κατέληξε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.