w16-95007

Δύο δεκαετίες έχει ο δήμος Παιανίας να αποκτήσει ένα νέο σχολείο, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που αρκετοί κάτοικοι της Αθήνας μετακινήθηκαν σε περιοχές εκτός λεκανοπεδίου. Η ανέγερση μιας νέας σχολικής μονάδας αποτελούσε ζήτημα πρώτης γραμμής για την πόλη και πλέον το θέμα αυτό μπήκε στην τελική ευθεία.

Ο δήμος Παιανίας θα αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο και βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου ύψους 4.686.000 ευρώ, που αφορά στην «Ανέγερση 6θέσιου σχολείου για τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Παιανίας».

Η ανέγερση του βιοκλιματικού κτιρίου θα γίνει στην περιοχή Άνοιξη, σε οικόπεδο 3.738,17 τ.μ. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, θα αποτελείται από έξι αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και λοιπούς χώρους υποστήριξης ή βοηθητικής χρήσης, ακόμη και ιατρείο. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του οικοπέδου. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των διδακτηρίων θα είναι 1.140,43 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια δόμησης των διδακτηρίων θα είναι 1.494,62 τ.μ.

Το δημοτικό σχολείο θα αποτελείται από τρία κτίρια, σχεδιασμένα σε σχήμα Γ. Στον αύλειο χώρο έχει προβλεφθεί να υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, καθώς και υπαίθρια κτιστά καθιστικά. Στο επίπεδο του ισογείου θα στεγάζονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο δασκάλων και το γραφείο του διευθυντή, η γραμματεία, ο χώρος φύλακα-συντηρητή, αποθήκη σχολικών βιβλίων, ιατρείο, κυλικείο, το συγκρότημα των χώρων υγιεινής των μαθητών, οι χώροι υγιεινής κοινού-προσωπικού, καθώς και ΑμεΑ. Η κουζίνα και το εστιατόριο τοποθετούνται στο άκρο του κτιρίου, εξασφαλίζοντας σχετική αυτονόμηση από τις αίθουσες διδασκαλίας και εύκολη τροφοδοσία. Στον πρώτο όροφο θα στεγάζονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια και η βιβλιοθήκη του σχολείου.

Ακόμη, το 5ο δημοτικό σχολείο θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με σκηνή και με ανεξάρτητη πρόσβαση, ώστε να χρησιμοποιείται και από φορείς της περιοχής για εκδηλώσεις. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου θα διαμορφωθεί στέγαστρο, ο χώρος του οποίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Ως προς τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, προβλέπεται εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο, που επιδιώκει την προσαρμογή του στο τοπικό κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον και στοχεύει στην αξιοποίηση των θετικών περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες όλο τον χρόνο και να επιτυγχάνει περιορισμό στην κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον αύλειο χώρο, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου πρασίνου σε συνδυασμό με φυσικά υλικά, ώστε να είναι απόλυτα ενταγμένος στον ευρύτερο φυσικό χαρακτήρα της περιοχής. Τέλος, ακόμη και οι θέσεις στάθμευσης χωροθετήθηκαν έτσι ώστε να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα και επιπλέον θα φυτευτεί ένα μεγάλο τμήμα του ακαλύπτου χώρου γύρω από τα κτίρια.

«Για εμάς ήταν και είναι θέμα προτεραιότητας το κομμάτι των σχολείων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και συνεχίζει: «Η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα και το είχαμε κάνει αυτό σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Ο δήμος αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης σχολικών κτιρίων. Το τελευταίο έγινε πριν από 18 χρόνια, αλλά και όσα διαθέτουμε τώρα είναι γερασμένα και με προβλήματα. Γι’ αυτό και η ανέγερσή του λειτουργεί ως μια ανακούφιση των ήδη επιβαρυμένων σχολικών δομών.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο σχολείο, με εξαιρετικούς χώρους, με χώρους άθλησης, με βιβλιοθήκη, εστιατόριο, φυσικά με ειδική πρόβλεψη για ΑμεΑ, μέχρι και γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων έχει προβλεφθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των δασκάλων και κυρίως των μαθητών».

 

Ο κ. Μάδης λέει πως μέσα στο εξάμηνο το έργο θα έχει δημοπρατηθεί και προσθέτει: «Το μόνο που εύχομαι είναι να μην προκύψει ξαφνικά κάποιο θέμα με αρχαία ευρήματα». Ενώ για τις επόμενες κινήσεις τονίζει: «Ως προς τις σχολικές δομές δεν σταματάμε εδώ, καθώς έχουμε μια σειρά ακόμη από σχέδια και για τα άλλα σχολεία, για βιονηπιαγωγεία και υπάρχει και το ζήτημα με την ανέγερση του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, που θα καλύψει μεγάλες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων».

Και ο δήμαρχος Παιανίας καταλήγει: «Είμαι βέβαιος πως αυτή είναι μόνο η αρχή. Ευχαριστώ τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την ΑΜΚΕ Αιγέας για την χρηματοδότηση αυτής της εξαιρετικής μελέτης του 5ου Δημοτικού Σχολείου και ευχαριστώ τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα για την εξαιρετική ομολογουμένως συνεργασία από την ανάληψη των καθηκόντων του».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.