Κώστας Τασούλας Κυριάκος Κενεβέζος πρέσβης Κύπρου

Στη σκιά των συγκρούσεων, η ελληνική πλευρά είχε συναντήσεις με την κυπριακή από πλευράς του Κοινοβουλίου. Η ελληνική πλευρά, αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους είτε κατά μόνας είτε με ανακοινώσεις τους, για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος βαφτίζει συλλήβδην όλους τρομοκράτες. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν το θέμα στενά, αφού επηρεάζει άμεσα και την καθημερινότητα των ανθρώπων, με τις προσφυγές ροές να εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα στην Κύπρο για τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την ανάκτηση μιας ευρωπαϊκής κανονικότητας σε ένα ενιαίο κράτος και όχι σε ένα κράτος το οποίο κάκιστα και απαράδεκτα τελεί υπό στρατιωτική κατοχή» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο, πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος στην Αθήνα.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα για τα όσα συμβαίνουν και την ίδια στιγμή πήρε αποστάσεις από την τουρκική προκλητικότητα προτάσσοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες. «Σε αυτές τις περιστάσεις της εντάσεως και της πολιτικής των κανονιοφόρων, εμείς αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, αντιτάσσουμε την αταλάντευτη ενότητά μας, αντιτάσσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις χθες υπήρξαν οι πρώτες χειροπιαστές επιπτώσεις εις βάρος όσων επιχειρούν να παραβιάσουν τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπτώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά πάντως επιπτώσεις και όχι εξαγγελίες. Συνεπώς σε μια περίοδο εντάσεως και κρισιμότητας, αλλά και καταφανούς ενότητας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σας καλωσορίζω και εύχομαι τα πράγματα να οδηγηθούν προς την επικράτηση της λογικής, του δικαίου και της ευρωπαϊκής εκδοχής για το πώς πρέπει να λύνονται οι διαφορές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο πρέσβης της Κύπρου, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του πως “σε κάθε περίπτωση, τα όσα συμβαίνουν δεν μας δίνουν ευχαρίστηση. Αντίθετα, μας κάνουν να σκεφτόμαστε ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα και τη συνέχεια όλων αυτών. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα για τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα”, ανέφερε.

Μάλιστα ο πρέσβης της Κύπρου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και χαρακτήρισε την Τουρκία ότι δίνει διαρκώς την εικόνα του “ταραξία της περιοχής”. “Δεν είναι το μέγεθος που καθορίζει ποιος είσαι, αλλά ο τρόπος που υπηρετείς συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Δυστυχώς η γεωγραφία μας όρισε σε μια υπέροχη θέση, αλλά από την άλλη πλευρά όρισε ως γείτονά μας την Τουρκία, η οποία με έναν πολύ έντονο και επίμονο τρόπο, δημιουργεί συνέχεια την εικόνα του “ταραξία” της περιοχής. Είναι λυπηρά τα όσα συμβαίνουν και εμείς, ως Κύπριοι, ζούμε τα γεγονότα ξανά και ξανά, βλέποντας ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς, να χάνουν τη ζωή τους, επειδή απλά η Τουρκία επιλέγει την οδό της επιβολής μέσω της ισχύος”, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας υποστήριξε ακόμη πως “σε επίπεδο ευρωπαϊκό, οι συνέπειες για τη στάση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές και αυτό που θέλω να σημειώσω εμφατικά είναι το εξής: Δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι η Τουρκία δημιουργεί συνέχεια εξελίξεις με αρνητικό πρόσημο. Εμείς από την πλευρά μας ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουμε: προοπτική σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, σε μια περιοχή που αποδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο πως φλέγεται και πρέπει όσοι συναποτελούν αυτή την περιοχή, με πιο έντονο τρόπο και σε μεγαλύτερο βαθμό, να επιδιώξουν τη σταθερότητα», τόνισε ο κ. Κενεβέζος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.