Βαρβιτσιώτης ΕΕ

Με στόχο να καλύψει τις απώλειες που υπέστη η χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει στο διάλογο για τον επόμενο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θέλει να είναι «ισχυρότερη» και να καλύψει τις ολοένα και περισσότερες ανάγκες, πληρώνοντας «λιγότερα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων, η χώρα προσέρχεται στη συζήτηση με «καινούργιο πνεύμα», με τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 2,8% και τη βεβαιότητα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον ΑνΥΠΕΞ, στη συζήτηση για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πρότεινε η φινλανδική κυβέρνηση (1,0-1,08% του ΑΕΠ), καθώς υιοθετεί τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 1,3% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, στόχος της Ελλάδας είναι να μη μειωθεί καθόλου η χρηματοδότηση των λεγόμενων “παραδοσιακών” πολιτικών, όπως η πολιτική συνοχής και η κοινή αγροτική πολιτική. «Στόχος της πολιτικής συνοχής», είπε, «είναι να μη μένουν κάποιες χώρες πίσω και να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί πλήρως και επομένως δεν θα μπορούσε να “καταργηθεί”, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι παρόλο που το θεωρεί «απαραίτητο», είναι «πολύ αισιόδοξο».

Στο ζήτημα των ίδιων πόρων, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του φόρου στα πλαστικά αλλά και της πρότασης της Επιτροπής για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Αναφορικά με τη σύνδεση του προϋπολογισμού με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου, η θέση της Ελλάδας είναι να μη λειτουργεί τιμωρητικά, αλλά να δίνονται κίνητρα στις χώρες που προωθούν το Κράτος Δικαίου να λαμβάνουν περισσότερα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.