w30-1541552

«Στον σύγχρονο κόσμο, κάτι που δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό, είναι ότι καμία πια επένδυση, μα απολύτως καμία επένδυση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ακολουθεί τους όρους τής βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Η εικόνα που έχουμε κατά το παρελθόν, ότι μπορούν να έρθουν κάποιοι επενδυτές και στην απληστία τους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα αδιαφορήσουν παραδείγματος χάρη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα αδιαφορήσουν για το τι θα γίνουν τα λύματα των εργοστασίων τους ή θα αδιαφορήσουν για οτιδήποτε άλλο, είναι μία εικόνα περασμένων δεκαετιών για ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Ελλάδα».

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ενώ ζήτησε τη συμβολή του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού -στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υπουργείου και επιμελητηρίου – για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει εξαιρετικά κεντρικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή και στις ΑΠΕ καθώς έχουμε πλεονέκτημα, όπως είπε, και στην ηλιακή ενέργεια και στην αιολική ενέργεια.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη δικτύου

«Έχουμε όμως ένα πρόβλημα, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δίκτυο. Οι αιτήσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου για πράσινη ενέργεια είναι άπειρες. Αν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε όλες αυτές θα μπορούσαμε να εξάγουμε και στις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας να γίνει εξαγωγές τα επόμενα χρόνια» είπε ο υπουργός.

«Έχουμε στο μυαλό μας στην κυβέρνηση διάφορες σκέψεις για το πρόβλημα» επισήμανε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα με ανταγωνιστική ενέργεια μπορεί να ξαναγίνει γρήγορα υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Δεν μας λείπει τίποτα. Και σε καλό χώρο είμαστε και έξυπνους ανθρώπους έχουμε και εργατικό δυναμικό μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και που είναι ήδη εκπαιδευμένο σε μεγάλο βαθμό έχουμε. Αρκεί να τρέξουμε γρήγορα και να αρπάξουμε την ευκαιρία η οποία έχει παρουσιαστεί μπροστά μας. Αυτός θα ήταν ένας πραγματικά μεγάλος εθνικός στόχος. Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε όλο αυτό μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει με ιδέες για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. «Γιατί σήμερα αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε επενδύσεις και να κακοκαρδίζουμε επενδυτές γιατί απλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε χώρο. Αυτοί θέλουν να φέρουν τα λεφτά τους και να φτιάξουν έργα στην Ελλάδα και να παράγουν ενέργεια την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αλλά το δίκτυο δεν έχει χώρο» όπως είπε.

Ο ίδιος τόνισε: «Έχω βαρεθεί να ακούω βιομηχάνους που έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε, θέλω να αξιοποιήσω την ηλιακή ενέργεια για το εργοστάσιό μου αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μου δίνει πρόσβαση στο δίκτυο. Και έχω κάνει αίτηση και περνάνε τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες και μας ενημερώνουν από το ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν υπάρχει χώρος. Και τους λέμε να φτιάξουν υποσταθμό και μας απαντούν ότι και με υποσταθμό πάλι δεν υπάρχει «χώρος».

Το 2021 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με έναν απολογισμό των ξένων επενδύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι «το 2021 είχαμε ρεκόρ άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα των τελευταίων 28 ετών και το 2022 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έγινε επί θητείας μου».

Επίσης σημείωσε πως «υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ελληνική οικονομία στέκεται όρθια, προχωρά, προσελκύει ξένες επενδύσεις, ανοίγουν θέσεις εργασίας, πέφτει η ανεργία, πάει καλά ο τουρισμός και προχωράμε. Και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εργατικότητα και τα επόμενα χρόνια εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί ξανά τις τύχες τους, γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι το μεγάλο αφεντικό εδώ είναι πάντα ο ελληνικός λαός και αυτός αποφασίζει».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει κάποια στιγμή αλλά η μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα κρατήσει καιρό. Και η Ελλάδα είναι εδώ να πρωταγωνιστήσει» κατέληξε ο υπουργός.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.