mitsotakis_grafeio

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και μέσα στον Ιανουάριο νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις εξέπεμψε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, καθώς το ποσό για τον Ιανουάριο θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Επιδότηση ως ποσοστό επί της επιβάρυνσης που υφίσταται ο καταναλωτής από τις αυξήσεις στο ρεύμα και όχι ως απόλυτο νούμερο, προβλέπει το νέο μοντέλο των μέτρων στήριξης που ανακοινώνονται σήμερα το πρωί από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση δεν θα αφορά συγκεκριμένη τιμή, όπως την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβριου, παρά ένα ποσοστό. Αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα με το αν ο δικαιούχος υπάγεται ή όχι στο κοινωνικό τιμολόγιο, κινούμενο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ 60% και 80% της συνολικής επιβάρυνσης που αυτός θα υποστεί. Στην πράξη, το κράτος θα επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την αύξηση της τιμής χονδρικής στο ρεύμα, με τον καταναλωτή να επιβαρύνεται στην καλύτερη περίπτωση με ένα 20%.

Αλλες διαφορές συγκριτικά με τα πακέτα στήριξης του 2021, θα είναι οι παρακάτω:

Δεν θα επιδοτούνται πλέον όλοι ανεξαρτήτως οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, παρά μόνο όσοι αφορούν την κύρια κατοικία. Για να μην υπάρξουν παρατράγουδα θα χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Μπαίνει επομένως τέλος στην επιδότηση της δεύτερης κατοικίας, σε βίλες και εξοχικά.

Διατηρείται ως επιδοτούμενη κατανάλωση αυτή των πρώτων 300 κιλοβατωρών.

Εως και τη τελευταία στιγμή εξετάζονταν να εισαχθεί ένας πολύ ήπιος εισοδηματικός «κόφτης», προκειμένου να εξαιρεθούν της επιδότησης τα πολύ εύρωστα βάσει οικογενειακού εισοδήματος νοικοκυριά.

Παράδειγμα

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οτι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν απευθείας μέσω του λογαριασμού τους μια ενίσχυση, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το ύψος της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν για παράδειγμα η επιβάρυνση από τη ρήτρα είναι 25 λεπτά η κιλοβατώρα, τότε για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα, το κράτος θα επιδοτεί τον καταναλωτή με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και ο τελευταίος θα πληρώνει από την τσέπη του τα υπόλοιπα 10 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το κράτος θα τον επιδοτεί με 45 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση ανά νοικοκυριό εξετάζεται να έχει ανώτατο πλαφόν στα 50 ευρώ ανά μήνα πάντοτε για τις κύριες κατοικίες.

Φυσικό αέριο- Επιχειρήσεις

Το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο, ενώ σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις. Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με δυσβάστακτες αυξήσεις, ωστόσο τα συναρμόδια υπουργεία αναμένουν το πράσινο φως από τη Κομισιόν, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις. Εως και χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν τα μέτρα για το επιχειρείν θα συμπεριληφθούν στο σημερινό πακέτο ανακοινώσεων.

Σε δύο φάσεις τα μέτρα

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο, οι επιδοτήσεις τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο, θα επαναπροσδιορίζονται σε μηνιαία βάση. με βάση τα δεδομένα στις τιμές της ενέργειας. Στην δεύτερη φάση, από την άνοιξη και μετά, καθιερώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, ο οποίος θα υπολογίζει αυτόματα την επιδότηση με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Και θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που οι τιμές θα ξεπερνούν συγκεκριμένα επίπεδα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.