Σκυλος Πομερανιαν

Η ηλεκτρονική πώληση σκύλων και γάτων είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κι η χώρα μας κι αλλάζει άρδην το τοπίο στους  κανόνες για την υγεία των ζώων, το εμπόριο, τις εισαγωγές και την καλή διαβίωση των ζώων. Για το λόγο αυτό, το 2018, η Επιτροπή υπέβαλε σύσταση σχετικά με ένα σχέδιο συντονισμένου ελέγχου της ΕΕ , για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις σκύλων και γατιών.

‘O στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες της Ε.Ε. ν αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις τρέχουσες και πιθανές δόλιες πρακτικές. Τόνισε επίσης ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους.  Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ, σε εθελοντική βάση, να ελέγξουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις σκύλων και γάτων σε περίοδο τεσσάρων μηνών.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2018 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 (που παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου 2019), 17 κράτη μέλη (συν Ελβετία) ανέλυσαν, ελέγχουν και κοινοποίησαν ιστότοπους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες μη συμμόρφωσης με την κοινοτική ή την εθνική νομοθεσία. Έλεγξαν εκατοντάδες διαδικτυακές διαφημίσεις που προτείνουν σκύλους και γάτες προς πώληση και πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις.

Αποτελέσματα του συντονισμένου σχεδίου ελέγχου

Οι εθνικές αρχές εξέδωσαν 315 κοινοποιήσεις, το 90% των οποίων αφορούσε τοπικούς εμπόρους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έμποροι βρισκόταν σε άλλες χώρες της ΕΕ ή σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Λευκορωσία, η Σερβία ή η Ρωσία. Οι περισσότερες από τις διαφημίσεις που ελέγχθηκαν αφορούσαν σκύλους (87%) και δεν είχαν πληροφορίες, τόσο για τα ζώα όσο και για τους εμπόρους. Αν και αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό, σε περίπου το 54% των περιπτώσεων οι αρχές σχεδίαζαν ή διενήργησαν επιθεωρήσεις. Μετά απ’ αυτούς τους ελέγχους, οι αρχές παρατήρησαν:

*ζώα πολύ μικρά ή με προβλήματα υγείας (π.χ. αποπαρασίτωση)

*ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν υποστεί αγωγή

*τα κατοικίδια ζώα με ψεύτικο αναγνωριστικό

*παράνομη μεταφορά ζώων σε γειτονικές χώρες

Όσον αφορά στα θέματα ελέγχου και ελέγχου της αγοράς, αυτές ήταν οι κύριες παρατηρήσεις: μεγάλος αριθμός ιστότοπων,

νομικές δυσκολίες για τους επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές κατοικίες, έλλειψη απαιτήσεων για την παροχή λεπτομερειών επικοινωνίας στις διαφημίσεις, έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες των ζώων.

Στην Ελλάδα κάθε νομοσχέδιο για τα κατοικίδια σκοντάφτει πολλές φορές εξαιτίας διαφωνιών των θεσμικών παραγόντων με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις με αποτέλεσμα ακόμη κι όσοι ανέλαβαν από τις κατά καιρούς να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να βρεθούν σε τοίχο. Χρειάζεται ωστόσο να ληφθεί μέριμνα και για τη μεταφορά αλλά και για το λαθρεμπόριο των κατοικιδίων.

 

Η Ευρώπη προτείνει μέτρα, όπως:

  • εκπαιδευτικό υλικό για τους πολίτες
  • κατευθυντήριες γραμμές με υποχρεωτικές απαιτήσεις για ιστότοπους
  • ποιοτικό διάγραμμα για τις διαφημίσεις κατοικίδιων ζώων

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.