ΟΚΑΑ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε, στις 23 Σεπτεμβρίου, η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών (World Union of Wholesale Markets – WUWM) με κεντρικό θέμα την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους, προκειμένου να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Ευρωπαϊκές αγορές – μέλη της Ένωσης, και πιο συγκεκριμένα από τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του ΟΚΑΑ παρευρέθηκαν η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού, Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Τριανταφύλλης, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Ένωσης.

To European Working Group της WUWM αποτελεί τμήμα της WUWM και αποτελείται από 120 χονδρεμπορικές αγορές, που εκπροσωπούν 22 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εταιρίες που λειτουργούν εντός αυτών των αγορών απασχολούν στο σύνολό τους περισσότερους από 1.000.000 μόνιμους εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 42 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός όγκος διακινούμενων προϊόντων αγγίζει τους 26 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, ο οποίος ισοδυναμεί με το 40% της προμήθειας φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη (24 εκατομ. τόνοι το χρόνο), 10% της προμήθειας ψαριών και αλιευτικών προϊόντων στην Ευρώπη (1 εκατ. τόνοι το χρόνο) και 2% της προμήθειας κρέατος και προϊόντων κρέατος στην Ευρώπη (1 εκατ. τόνοι το χρόνο).

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα επόμενα βήματα που θα αναλάβει η ένωση σχετικά με την προώθηση και διάχυση της πρώτης Κοινής Δήλωσης των Ευρωπαϊκών Αγορών που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2018. Η δήλωση αυτή, υπογεγραμμένη από τις αγορές – μέλη της ένωσης στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, προκειμένου να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπογραμμίζει τη σημασία του μοντέλου των χονδρεμπορικών αγορών για τη διασφάλιση σημαντικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η ασφάλεια τροφίμων, η κυκλική οικονομία, η προμήθεια, διανομή και ιχνηλασιμότητα των νωπών προϊόντων που διακινούνται στους ευρωπαίους πολίτες, αλλά πρωτίστως τη θεμελιώδη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών στο να αναδείξουν την αξία των αγροτικών προϊόντων και να διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο βασισμένο στην ποικιλομορφία των προϊόντων του.

Επιπλέον, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης βρέθηκε η προετοιμασία και πραγματοποίηση μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει την εξειδίκευση των στόχων, τον προγραμματισμό συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως οι αλλαγές στην τρέχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα Παρατηρητήρια Τιμών, αλλά και οι επερχόμενες εξελίξεις εν όψει του Brexit.

Οι εκπρόσωποι των αγορών συζήτησαν επίσης για τον προγραμματισμό και το περιεχόμενο της καμπάνιας «Αγαπώ την Αγορά μου» (“Love Your Local Market”) που διοργανώνεται σε ετήσια βάση, τον Μάιο υπό την αιγίδα της ένωσης σε περισσότερες 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τις Ευρωπαϊκές Αγορές (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Save Food”), καθώς και η από κοινού συμμετοχή τους σε σχετικές δράσεις που διοργανώνονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή Οργανισμούς όπως ο FAO.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.