w16-13461725839255

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Καλαμάτα στην έναρξη των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να περάσει από την 19η θέση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφησή του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι «το επίτευγμα αυτό δεν έγινε ως διά μαγείας ούτε συμπτωματικά. Είναι αποτέλεσμα ενός άρτιου σχεδιασμού, υψηλής τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς και αποτελεσματικότητας».

Είπε επίσης σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 δημόσιας δαπάνης 3,9 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική του προγράμματος είναι συμπληρωματική με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα αλλά και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Ανέφερε πως «θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου και θα δέχεται την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Διευκρίνισε ότι οι επιστροφές αφορούν λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1-12-2021 και 31-5-2022 και θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού από τη ρήτρα αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης οι οποίες έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και φυσικά από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας». Πρόσθεσε επίσης πως «η κάθε επιστροφή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο».

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους απάλυνσης του βάρους που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις. Έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να απαλύνουμε το αποτύπωμα, να μετριάσουμε το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού επισημαίνοντας ότι «άνοιξε χθες Τετάρτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αφορά 300.000 δικαιούχους και θα τρέξει για το διάστημα από 1-8-2022 έως 31-7-2023».

Υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Ακόμη ότι είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό φέτος τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους ενώ αναφέρθηκε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για πληγείσες περιοχές όπως για τη Βόρεια Εύβοια.

Έδωσε στο σημείο αυτό λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων και των επιδοτήσεων.

Υπογράμμισε ότι με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία πρόκειται για ένα μέτρο με έντονο κοινωνικό πρόσημο αλλά και αντίκρισμα για τις τοπικές οικονομίες και επιχειρήσεις.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τόνισε ότι «Η αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπηρετεί σκοπούς μείζονος δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί βασικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Αποβλέπει στην ανάδειξη της ελληνικής ναυπηγικής σε κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Εξυπηρετεί, παράλληλα, σκοπούς που αφορούν την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας λόγω του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στη ναυπήγηση πολεμικού υλικού».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Ρομπέρτα Μετσόλα στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου θα απευθυνθεί ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 10:30 τοπική ώρα. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνική οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα».

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:

Εγκρίθηκε το πρώτο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Καλαμάτα στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να περάσει από την 19η θέση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην 1η θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφησή του. Το επίτευγμα αυτό δεν έγινε ως δια μαγείας, ούτε συμπτωματικά είναι αποτέλεσμα ενός άρτιου σχεδιασμού, υψηλής τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς και αποτελεσματικότητας.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ θέλω να σημειώσω ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του προγράμματος είναι συμπληρωματική με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι ακόμα περισσότερο χρήσιμα και σημαντικά μέσα στο πλαίσιο της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινωνία, πολίτες και επιχειρήσεις».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστροφής μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είπε: «Ανοίγει αύριο Παρασκευή και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-Οι επιστροφές αφορούν τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022 και θα είναι ίσες με το 60% υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Επιστροφές θα γίνουν σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ, οπότε θα λαμβάνουν επιστροφή 18 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

-Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2021.

-Δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορούν στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί, και θα εξακολουθεί, να βρίσκει τρόπους απάλυνσης του βάρους που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων».

Ενεργή η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

«’Ανοιξε χθες Τετάρτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ -ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αφορά 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022-31 Ιουλίου 2023.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Λαμβάνεται, μάλιστα, ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια.

Το φετινό πρόγραμμα έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Ειδικότερα:

-Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή συνδυασμό των παραπάνω. Δικαιούχοι είναι επίσης οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

-Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Τον Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα διατίθενται δωρεάν.

Με δεδομένη τη διεθνή πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μέτρο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, αλλά και αντίκρυσμα και σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επισημαίνοντας: «Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης -άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας- είναι η εξυγίανση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας μας. Η ναυτική μας παράδοση, το μέγεθος της εμπορικής μας ναυτιλίας και η δύναμη των “ξύλινων τειχών” μας διαχρονικά για την προστασία της Πατρίδας καθιστούν επιβεβλημένη την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για το σκοπό αυτό, με νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με στόχο την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που προβλέπει την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, επιλύεται το κομβικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπηρετεί σκοπούς μείζονος δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί βασικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Αποβλέπει στην ανάδειξη της ελληνικής ναυπηγικής σε κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Εξυπηρετεί, παράλληλα, σκοπούς που αφορούν την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας λόγω του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στη ναυπήγηση πολεμικού υλικού».

Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απευθύνει ο πρωθυπουργός στις 5 Ιουλίου

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού: «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Ρομπέρτα Μετσόλα στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου θα απευθυνθεί ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 10:30 τοπική ώρα. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνική οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα».

 

Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης σέβεται τους διεθνείς κανόνες και αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. «Φυλάμε σωστά τα σύνορά μας. Η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές. Συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και με συνθήκες ασφάλειας και ποιοτικής διαβίωσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας. Εφαρμόζει όλους του κανόνες δικαίου. Εξετάζει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση. Αυτό που δεν κάνει είναι να επιτρέψει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στις συνθήκες χάους στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Συνθήκες χαοτικές και ακραία προσβλητικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήταν εδώ», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας επίσης για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «όλοι έχουν αντιληφθεί τη σκοπιμότητα συντήρησης του θέματος» και πως «ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ό,τι κάνουν όλοι Έλληνες που υποβάλλουν τέτοια δήλωση».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά και σαφή μηνύματα. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο για την Τουρκία και για το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι μας ζητήσουν να τα βρούμε, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας όσων συνιστούν το αυτονόητο. «Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», υπογράμμισε.

Για τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους δια της διπλωματικής οδού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πάντοτε είμαστε ανοικτοί στη διαδικασία διαλόγου. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε επίσης για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την κριτική της το 2018. «Ό,τι είχαμε πει, ισχύει και σήμερα. Είχαμε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για μια συνθήκη επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Είχαμε πει επίσης ότι άπαξ και ψηφιστεί δημιουργεί τετελεσμένο το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί», υπογράμμισε.

Για την τοποθέτηση της κας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις ενστάσεις του Προέδρου κ. Λιανού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ο πρόεδρος της επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι σεβαστή η επιλογή η οποία έγινε μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και πως θα συνεργαστεί πλήρως με την καινούργια αντιπρόεδρο».

Για την πανδημία με αφορμή δηλώσεις του κ. Τζανάκη για 6ο κύμα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη». Είπε επίσης ότι ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί και πως δεν υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τη στρατηγική που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.