zimies-2-2

Το μπουρίνι που έπληξε στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης προκάλεσε αρκετές ζημιές και προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην αγροτική οδοποιία. Ελιές, αμπέλια, σταφίδες, πορτοκάλια τοπικά υπέστησαν ζημιές σε περιοχές όπως ο Πλάτανος, το Πελόπιο, το Πουρνάρι, η Ηράκλεια, η Καυκανιά και το Χελιδόνι. Η ισχυρή βροχή συνοδεύτηκε τοπικά από έντονες χαλαζοπτώσεις, ενώ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις.

Κάτοικος της περιοχής ο Θεόδωρος Καφύρας αναφέρθηκε στο ρέμα του Πελοπίου και τα προβλήματα που υπήρξαν. “Βούλωσαν τα λούκια όπως άλλωστε και κάθε τόσο που βρέχει και έρχεται προς τα κάτω το νερό. Η πρόσβαση στο σπίτι είναι πολύ δύσκολη. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που βρέχει και βγαίνει το ρέμα. Πρέπει να φτιαχτεί το ρέμα οπωσδήποτε να γίνει κάτι…”

Κάτοικος της περιοχής ο Γιώργος Σταθόπουλος τόνισε πως “είχαμε και πριν μερικές ημέρες έντονα φαινόμενα, αλλά αυτό της Τετάρτης, μας αποτελείωσε. Οι ζημιές είναι υπερβολικές, αυτό το πράγμα δεν πουλιέται και είναι για πέταμα. Το πορτοκάλι πάει. Το ίδιο έχουμε πάθει στα αμπέλια, στις ελιές, σε όλα. Το θέμα είναι να το δουν και να το εκτιμήσουν όπως πρέπει. Πέρυσι διαλυθήκαμε από τις φωτιές και φέτος έχουμε το φαινόμενο του χαλαζιού που μας αποτελείωσε. Πρέπει να έρθουν άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να δουν το πρόβλημα και να μας αποζημιώσει το κράτος όπως πρέπει. Εμείς δε ζητάμε περισσότερα αλλά ζητάμε να αποζημιωθούμε για τη ζημιά που έχουμε πάθει. Οι ζημιές είναι μεγάλες…

Ο πρόεδρος της Ηράκλειας Μιχάλης Γαβριλόπουλος, μίλησε για τα προβλήματα που δυστυχώς παρουσιάζονται από τις βροχές μετά από τις περσινές πυρκαγιές. “Τα προβλήματα αυτά τα έχουμε μεταφέρει και στον Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια. Εδώ πρέπει να γίνει κάποιο έργο γιατί δεν αρκεί το ρέμα αυτό που υπάρχει για να απορροφήσει τα νερά και κάθε φορά που βρέχει τα νερά βγαίνουν στο δρόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος και να τρέχουμε εμείς μπροστά να μην αφήνουμε να περάσει κάποιος με αυτοκίνητο και στη συνέχεια να προσπαθούμε να καθαρίσουμε.
Την Τετάρτη εδώ με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων καθαρίσαμε, μίλησα με τον κ. Αρβανίτη και μου έστειλε μία υδροφόρα για να πλύνουμε τον κεντρικό δρόμο, επειδή είχε λάσπη και ήταν επικίνδυνο να γίνει κάποιο ατύχημα. Πρέπει να δοθεί άμεσα κάποια λύση. Βλέπω όμως ότι οι υπηρεσίες δεν κάνουν κάτι. Εγώ έχω πάει και στον δήμο και στην περιφέρεια, μίλησα με τον κ. Βασιλόπουλο, τον περιμένω, μου είπε ότι θα συναντηθούμε. Προσπάθησα να βρω τον κ. Γιαννόπουλο αλλά δεν τα κατάφερα και είμαστε στην αναμονή πλέον. Αυτό το ρέμα με την παραμικρή βροχή πλημμυρίζει συνέχεια. Από πέρυσι έχουμε πλημμυρίσει τουλάχιστον πέντε φορές. Το νερό εδώ φτάνει ένα μέτρο. Είναι ένα έργο το οποίο έχει γίνει τουλάχιστον πριν από 30 χρόνια. Τότε μπορεί να δούλευε σωστά αλλά τώρα πλέον δεν αρκεί αυτό το έργο και πρέπει να γίνει κάτι άλλο”

Αναφερόμενος επιμέρους στις ζημιές τόνισε πως έγιναν αρκετές σε καλλιέργειες, στα καλαμπόκια που πέρασε ανεμοστρόβιλος και τα έχει ρίξει κάτω, επίσης σε μία αποθήκη που σήκωσε όλη την στέγη και μπορεί να έχει κάνει και κάπου αλλού που δεν το είδαμε ακόμα. Οι δρόμοι στο βουνό πλέον είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δεν μπορεί να περάσει κανείς, μας έχουν πει βέβαια ότι θα στείλουν γκρέιντερ αλλά δεν ξέρω πότε και από που. Κάθε φορά είμαστε στο περίμενε με αποτέλεσμα μηδέν. Περιμένουμε κάθε φορά να γίνει ζημιά για να επέμβουμε. Το θέμα είναι να επέμβουμε πριν γίνει ζημιά. Δηλαδή αν πνίγει ένας άνθρωπος τι θα πούμε μετά; Το νερό εδώ στο πιο χαμηλό σημείο έφτανε πάνω από μισό μέτρο. Και αυτό καταλήγει μέσα στο χωριό…”

Ο πρόεδρος του Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος ανέφερε πως το τελευταίο μπουρίνι προκάλεσε ακόμα μια πληγή στο χωριό, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως ήταν οι χειμερινές πλημμύρες έτσι ήρθε και η θερινή πλημμύρα για να αποτελειώσει ότι προσπαθούσαμε να περισώσουμε. Έριξε και νερό και χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες, τα σημεία του χωριού εντός του οικιστικού ιστού αυτή τη φορά κινδύνευσαν γιατί ήταν και μεγάλης διάρκειας η μπόρα αλλά έπεσαν και πολλά κυβικά νερού. Αποτέλεσμα ήταν επειδή είναι καμένο το βουνό να μην μπορέσει να αποκόψει την ορμή του νερού και όλο αυτό να καταλήξει μέσα στο χωριό στα σπίτια. Ευτυχώς δεν είχαμε πλημμύρες εντός των οικιών, όμως κινδύνευσαν πάρα πολύ και με την βοήθεια της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις”. Ο κ. Στασινόπουλος όπως σημείωσε έχει ζητήσει από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και ζητά εκ νέου να επισκεφθεί την περιοχή για να δοθούν λύσεις, όπως έχει απευθυνθεί και στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας για τον ίδιο λόγο.

“Οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, δυστυχώς τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει κατά πολύ πλέον, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ακόμα τι έχει απομείνει από τις καλλιέργειες. Στην αγροτική οδοποιΐα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, εκτός από μία εργολαβία που καθαρίσαμε τα πρανή με καταστροφείς, έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν γκρέιντερ και τσάπες και να κάνουν διάνοιξη και μετά το γκρέιντερ να στρώσει τους δρόμους, να γίνουν τα απαραίτητα αυλάκια έτσι ώστε να μπορέσει να χειραγωγηθεί το νερό. Από την τελευταία βροχή εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού, οι δρόμοι ήταν που ήταν χάλια και πλέον έγιναν χειρότεροι. Δρόμους έχουμε να φτιάξουμε από τον Ιούνιο του 2019. Τα πράγματα είναι έτσι. Θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δουν πραγματικά το πρόβλημα και να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Διαφορετικά έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα και δεν ξέρει κανείς τι μας περιμένει. Αλλιώς να πούμε στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και να πάμε όλοι στα σπίτια μας. Ο κόσμος όμως δε μας ψήφισε για να πάμε στα σπίτια μας, μας ψήφισε για να είμαστε εδώ και να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου. Πρέπει να υπηρετήσουμε τον πολίτη. Δε γίνεται όμως οι πρόεδροι των χωριών να προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να μη βρίσκουν ανταπόκριση από τους άλλους φορείς. Από τον Δήμο μας λένε ότι δε μας έδωσαν χρήματα από την Περιφέρεια. Από την Περιφέρεια μας λένε ότι δεν έδωσαν χρήματα από την κυβέρνηση. Τι θα γίνει τελοσπάντων; Ο κόσμος έχει καεί εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει γίνει τίποτα. Αποζημιώσεις έχουν δοθεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ο κ. Νικολακόπουλος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε μία επίσκεψη του εδώ στην κοινότητα προ καιρού, είχε πει ότι μέχρι και τον Αύγουστο θα έχουν πληρωθεί και αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι οι πληγέντες θα έχουν αποζημιωθεί. Έχουμε εμπιστοσύνη στα λόγια του και ελπίζω να αποκατασταθεί όλο αυτό που συμβαίνει, διότι πλέον ο παραγωγός έχασε το βιός του”.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πουρναρίου Γεώργιος Θανόπουλος σημείωσε ότι “… περίπου στις τέσσερις το απόγευμα της Τετάρτης είχαμε μία μεγάλη χαλαζόπτωση μαζί με πάρα πολύ νερό και έντονους ανέμους. Έγιναν μεγάλες ζημιές σε σταφίδες, αμπέλια, ελιές φυσικά σε ότι είχε απομείνει από την φωτιά αλλά και σε δρόμους. Στους δρόμους έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές γιατί έχουν καεί όλα τα βουνά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατηθούν τα νερά και να πέσουν όλα στους δρόμους. Η ζημιά είναι τεράστια”…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.