w03-115240PATRAANWSOULI4

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας από χθες έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Αναλυτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, χθες, Τετάρτη 3 Αυγούστου, αναμένεται:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Έβρο, Κυκλάδες, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Ροδόπη, Έβρο, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο.

Αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Λήμνο, Σάμο, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο, και τοπικά σε Φθιώτιδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ροδόπη και Έβρο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Δ. Στερεά Ελλάδα και ΒΔ Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών.

Το meteo επισημαίνει ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα«ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.