3_n

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η τελευταία Ημερίδα – Συνδιάσκεψη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Λιβανού, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γ. Οικονόμου, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στύλιου, του Περιφερειάρχη κ. Φ. Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Κ. Αποστολόπουλου και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αγροτικού τομέα.

Οι αλλαγές και οι νέες προτεραιότητες που θα επιφέρουν οι προτάσεις Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και θα ισχύσουν για την περίοδο 2023 – 2027, αποτελεί για τη χώρα μείζον ζήτημα καθώς θα επηρεάσει άμεσα την πορεία της Αγροτικής Ανάπτυξης, την ευημερία του αγροτικού πληθυσμού και της Χώρας.

Οι χρηματοδοτικές εισροές της Νέας ΚΑΠ αποτελούν περίπου το μισό ΕΣΠΑ και θα φέρουν στη Χώρα 19,3 δις €, συνυπολογίζοντας σε αυτά επιπλέον 2 δις € προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποτελεί δηλαδή, ιστορική ευκαιρία για τη Χώρα να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι πόροι μέσω στοχευμένων πολιτικών και παρεμβάσεων όπως αυτές θα καταρτιστούν και θα εξειδικευτούν, ώστε η Νέα ΚΑΠ να αποτελέσει το συστημικό εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική, απαραίτητη για την ανασύσταση του αγροτικού τομέα και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου Νομών Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, κ. Ευάγγελος Μόσχος, κατά την τοποθέτησή του εστίασε μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν καίρια στην προσπάθεια μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, όπως:

Την ανάγκη δημιουργίας ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την ενθάρρυνση και στήριξη συνεργατικών σχημάτων, με σκοπό την βελτίωση της παραγωγικότητας και της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών.

Την υιοθέτηση και εφαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον αγροτικό τομέα, ως μέσο αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας,

Την ανάγκη για επίσπευση της ψηφιοποίησης της γεωργίας και την προσαρμογή της στην νέα εποχή και

Τη σημασία των δημόσιων επενδύσεων και των υποδομών στον αγροτικό χώρο.

Τέλος, σημείωσε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες για διαβουλεύσεις σε κοινό τόπο και χρόνο εκπροσώπων της Πολιτείας, του παραγωγικού κόσμου, των επαγγελματιών του Κλάδου, των επιχειρησιακών παραγόντων και των θεσμικών φορέων για ζητήματα που άπτονται ειδικού ενδιαφέροντος, λειτουργούν ενθαρρυντικά και ουσιαστικά για το κοινό συμφέρον.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ υπογράμμισε στους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αγροτικού τομέα το ρόλο και τη σημασία του γεωπονικού κλάδου και τη απαραίτητη στήριξη που πρέπει να δοθεί σε αυτόν, καθώς αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική αλυσίδα, ο οποίος καλείται να συμβάλει τα μέγιστα για την επιτυχή εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, με στόχο την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

«Τώρα, ο ρόλος του Γεωπόνου είναι ακόμα πιο ουσιαστικός, περισσότερο απαραίτητος και πιο καταλυτικός για τη Γεωργία, το Γεωργικό Εισόδημα και την Κοινωνική Συνοχή».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.