w20-130451

«Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας παραγωγής της για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα και σε αυτή την παγκόσμια κρίση ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τη στήριξη της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα power pass και σημείωσε ότι μέχρι πριν από λίγο είχαν κατατεθεί 250.000 αιτήσεις. Είπε ότι από την 1η Ιουλίου μπαίνει νέο σύστημα τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταξύ άλλων εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η κυβέρνησή μας κάνει πράξη όλα όσα έχει εξαγγείλει. Είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα σε κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και μίλησε για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Είπε ότι αύριο θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το πρόγραμμα που προβλέπει επιδοτήσεις από 30% έως 50%.

Για τα καύσιμα είπε ότι πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου και αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. «Αρχικά κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 15:00 εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Οικονομικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζονται την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στην αγορά. Προχωρά η σφράγιση πρατηρίων που κατέχουν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα. Οι ημέρες σφράγισης θα κυμαίνονται από 10 έως 90», συμπλήρωσε.

Τέλος αναφερόμενος στη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Μυκόνου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι για μια ακόμη φορά σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο.

«Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώσαμε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως  επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η Ισπανία και η Ιταλία αντίστοιχα δαπανούν περίπου 2%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περίπου 1%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται, αλλά και της μέριμνας που έχουμε δρομολογήσει. Η Ελλάδα, και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ  -γι’ αυτούς που επιβαρυνθήκαν με συνολική αύξηση 30 ευρώ- και θα  φτάνουν κατ’ ανώτατο όριο -επαναλαμβάνω- τα 600 ευρώ.  Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Πριν από λίγο είχαν υποβληθεί 250.000 αιτήσεις

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή  από  την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ειδικότερα:

-Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το  100% της αύξησης.

-Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια  (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και ενός έτους.

Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι βασικός πυρήνας της ιδεολογίας και της αντίληψής της. Με σκληρή δουλειά, με επαγγελματισμό, με σχέδιο μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο.

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση αυτή  κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και μπαίνει σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.  Αφορά  τον  εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το  πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Ανάμεσα στ’ άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης  έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

-Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

-Προσέλκυση  μέχρι το 2030  επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε  να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

-Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος της χώρας για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, ποιότητας ζωής και τουρισμού. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών

Πέρα από τις πολιτικές για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μείωση της σπατάλης στην ενέργεια είναι εθνικό καθήκον που αφορά όλους μας. Και το Κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το παράδειγμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει αύριο Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τους τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα  είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Παρεμβάσεις για τα καύσιμα

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, αρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο. Αρχικά κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 15:00 εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι  στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό. Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους θα κυμαίνονται από τις 10  μέχρι και τις 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία  θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Διάσωση μεταναστών από ναυάγιο ανοιχτά της Μυκόνου.

Πάνω από 108 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους μεσοπέλαγα διεσώθησαν μετά από ευρεία επιχείρηση υπό πολύ αντίξοες συνθήκες από το Λιμενικό Σώμα. Για μια ακόμη φορά με παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα. Να σημειώσω ότι ουδείς από το σύνολο των ανθρώπων που διεσώθησαν δεν έφεραν σωσίβιο , ενώ το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε δεν είχε κανένα σωστικό εξοπλισμό.

Η Κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την αυταπάρνηση που διαρκώς δείχνουν και για τη φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η  επιχείρηση αυτή  που πραγματοποίησαν  οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αποτελεί μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς.

Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη και κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ας δουν τα πραγματικά περιστατικά και ας στρέψουν την προσοχή τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και όσων τους καλύπτουν. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια.Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής».

Στις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, ο κ. Οικονόμου είπε θα υπάρξει αύριο εξειδίκευση των μέτρων και δεν υπάρχει κάτι άλλο περί αυτού.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τους πρόσφυγες και την αντιμετώπισή τους από την Ελλάδα, καθώς και με τα δημοσιεύματα στην Τουρκία περί θέματος αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών που φημολογείται ότι θα θέσει η Άγκυρα ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι “κάθε ανάλογη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν πήρε τις απαντήσεις της νηφάλια και τεκμηριωμένα. Σε ότι αφορά τις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Θα είναι καλύτερα εάν οι Τούρκοι στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών”.

Ερωτώμενος για το τι θα προτάξει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής σχετικά με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η χώρα μας θα προτάξει την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την πλήρη εφαρμογή συνθηκών και διεθνούς δικαίου”.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ο κ. Οικονόμου είπε ότι “η ενίσχυση της ακροδεξιάς πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός. Από εκεί και πέρα οι κρίσεις και τα διακυβεύματα απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες. Σταθερότητα αναγκαία για την υπέρβαση της κρίσης” ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στη Γαλλία.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια απάντησης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των εξωγενών δυσκολιών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης με τον κ. Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι “πάντοτε θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις καλές σχέσεις αλλά και ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις συνεχείς δηλώσεις του κ. Ερντογάν και την αλλαγή ατζέντας από τον Τούρκο πρόεδρο, είπε ότι “δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύουμε τον κ. Ερντογάν. Η θέση μας είναι να αναδεικνύουμε οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα των Συνθηκών και την αλήθεια στο προσφυγικό”.

Προσέθεσε πως “σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας μας για το προσφυγικό μιλάνε τα περιστατικά όταν οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και παρίσταται ανάγκη. Όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται ερευνώνται αλλά δεν επιβεβαιώνονται”.

Ερωτώμενος για το εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο κορυφής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός και στις διμερείς συνομιλίες με ξένους και στις Συνόδους Κορυφής ενημερώνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο -εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κ.Ερντογάν- για την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Ρώμης και την μη πρόσκληση της Ελλάδας, είπε ότι δεν πρόκειται για επίσημη διάσκεψη αλλά για μια πρωτοβουλία της Ιταλίας που αφορά θέματα δικού της ενδιαφέροντος στις σχέσεις της με τη Λιβύη. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Οικονόμου είπε ότι “είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σαμαρά, από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα ενεργειακά η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση αποτελεσματικά όπως δείχνουν τα στοιχεία για το ποσοστό ΑΕΠ που διατίθεται για την στήριξη πολιτών, που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, και πολύ πρόσφατα υπήρχαν ανακοινώσεις για την επικαιροποίηση της επανέναρξης των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται την ελληνική επικράτεια”.

Ερωτώμενος για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και της συνοχής της συμμαχίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “η Ελλάδα κάνει πάντα ότι είναι πρόσφορο για τα εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα της συμμαχίας με τον πλέον δόκιμο τρόπο, όπως έκανε και στις ΗΠΑ”.

Τέλος ο κ. Οικονόμου απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας της επαναφοράς της μάσκας, ενώ κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα για την προστασία τους. “Δεν είμαστε υπό σκέψη για επαναφορά υποχρεωτικότητας για τις μάσκες. Αυτό αφορά όλη την Ευρώπη και δεν έχουμε δει πουθενά προσέγγιση περί υποχρεωτικών μέτρων. Όσοι αισθάνονται ευάλωτοι έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν περισσότερο με την μάσκα. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε μεγάλο ποσοστό ελέγχου, έχουμε περάσει πια σε άλλη φάση της πανδημίας. Η σύσταση είναι να χρησιμοποιούν οι ευάλωτοι τη μάσκα ή όποιο άλλο μέσο προστασίας κρίνουν απαραίτητο”.

Απαντώντας για τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια για το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως είπε ότι “πρόκειται για ν/σ που δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης της μόρφωσης, και συνδέει -μεταξύ άλλων- την αγορά εργασίας με τις σπουδές, ενώ εξασφαλίζει και εσωτερικά Erasmus. “Δεν βλέπω πως μπορεί να κλείσει το δρόμο της ανώτατης μόρφωσης για τα φτωχότερα στρώματα”, είπε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.