ysterei-se-paragogikotita-o-agrotikos-tomeas-tis-elladas-696x462

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση σε τέσσερα Υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), ζητώντας να ληφθούν άμεσα στρατηγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αδιέξοδων καταστάσεων που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και της επιφανειακής αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση επισημαίνονται:

  • Οι φετινοί ανοιξιάτικοι παγετοί, οι οποίοι προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
  • Η ακαρπία που σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο, ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου, για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, ειδικότερα για την ελιά, δεν υλοποιήθηκαν.
  • Η μη υλοποίηση κορωνο-ενισχύσεων πάλι για τη βρώσιμη ελιά για προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, η οποία παρότι έχει πολλές φορές εξαγγελθεί …ακόμη αναμένεται.
  • Οι αμφίβολες και δυσανάλογες αποτιμήσεις των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου, για πληθώρα αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας του αναχρονιστικού κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
  • Οι επιπλέον αυξήσεις πετρελαιοειδών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και ζωοτροφών που επιδεινώνουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενούς τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών λόγω υπερβολικού κόστους.
  • Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.
  • Οι υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, οι οποίες ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια ήδη δύσκολη καλλιεργητική χρονιά.
  • Οι ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών της β’ δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, όπως και τις διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης, που προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, ζητείται από τους συναρμόδιους υπουργούς να θεραπεύσουν άμεσα τις αστάθειες που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα και αποθαρρύνουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους γεωργούς ή κτηνοτρόφους. Επίσης, ερωτώνται εάν διαθέτουν σχέδιο εναλλακτικών και άμεσων τρόπων οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενούς τομέα, με αναπτυξιακό πρόσημο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.