image013

Τελευταία μέρα η σημερινή αλλά αξίζει τον κόπο να ψηφίσουμε για τις… γιαγιάδες μας. Πρόκειται για τις  γυναικείες φορεσιές, που αποτυπώθηκαν σε ελληνικά γραμματόσημα, δίνοντας εικόνες, από το, όχι και τόσο μακρινό μας παρελθόν.

Της Άννας Στεργίου

Η Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROMED εκδίδεται κάθε χρόνο από τις χώρες, που περιβάλλουν τη Μεσόγειο – Ευρωμεσογειακή Ταχυδρομική Ένωση (Euromed Postal Community– EuroMed/PUMed»)-με κοινή θεματολογία, στο πλαίσιο της ταχυδρομικής συνεργασίας των χωρών και της ενίσχυσης των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών τους μέσω της προώθησης του φιλοτελισμού.

Με θέμα: «Κοστούμια της Μεσογείου» η φετινή ειδική έκδοση EUROMED μας προσκαλεί σε μια ιστορική αναδρομή στην παράδοση και τον χρόνο. Τα συγκεκριμένα ελληνικά γραμματόσημα απεικονίζουν φέτος παραδοσιακές φορεσιές από την Θράκη, τα Ανώγεια της Κρήτης, το Καστελόριζο και τη Λευκάδα περιδιαβαίνοντας την χώρα από το βορρά ως το νότο, αναπαριστώντας την ιδιαίτερη και μοναδική πολιτιστική κουλτούρα και λαογραφία του κάθε τόπου.

Η φορεσιά η Ανωγειανή, που παρουσιάζεται, έχει επικρατήσει στην Κρήτη και παρουσιάζεται συχνά σε χορευτικά συγκροτήματα. Τα Ανώγεια, ορεινός οικισμός, με μακρά ιστορία, είναι μέχρι σήμερα σταθμός για την κτηνοτροφία της Κρήτης, όπως κι άλλα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου, ενώ θεωρείται ο τόπος των καλύτερων λυράρηδων.

Η Λευκαδίτικη φορεσιά μας θυμίζει λόγω των κεντημάτων, τις γυναίκες της Καρυάς, που φτιάχνουν τα ιδιαίτερα κεντήματά τους (καρσάνικα). Αποδεικνύουν εμπράκτως και τον δεσμό, που συνδέει τη μάνα Ελλάδα με την Κύπρο.

Απίστευτου κάλλους και δυσκολίας η φορεσιά του Καστελόριζου, το οποίο στην ακμή του είχε πολύ μεγάλο στόλο κι αποτυπώνει όλη την αρχοντιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και γυναικών, με οικονομική επιφάνεια.

Εντυπωσιακή κι η θρακιώτικη φορεσιά, η οποία αποτυπώνει και τις κλιματολογικές συνθήκες με το βαρύ κρύο και ταυτόχρονα τους δεσμούς, που αναπτύχθηκαν από την μακρόχρονη γειτνίαση των γειτονικών βαλκανικών λαών.

Για πρώτη φορά φέτος τα γραμματόσημα EUROMED συμμετέχουν σε online διαγωνισμό για την ανάδειξη του ομορφότερου γραμματοσήμου EUROMED κι οι “γιαγιάδες” μας μέσω γραμματοσήμων έρχονται σε διεθνή διαγωνισμό.

Αν ακολουθήσουμε το link https://www.euromed-postal.org/Philately/Voting μπορούμε να ψηφίσουμε το ελληνικό γραμματόσημο, που εκπροσωπεί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώνεται στις 8 Οκτωβρίου 2019.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.