Ελια 9

Η Αττική είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας μας και συγκεντρώνει επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.  Ειδικά στην Ανατολική Αττική υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με μεγάλη συμβολή στην τοπική οικονομία.

Του Γιώργου Βλάχου, προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, βουλευτή Αν. Αττικής & γεωπόνου

Χιλιάδες συμπολίτες μας στον Ωρωπό, τις Αχαρνές, τα Μεσόγεια, τον Μαραθώνα, τη Λαυρεωτική, απασχολούνται με τις οικογένειές τους, σε θερμοκήπια, υπαίθριες καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, παράγοντας και καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών της πρωτεύουσας.

Για να υπάρξει, ωστόσο, περαιτέρω ανάπτυξη και προοπτική, θα πρέπει να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και να επενδύσουμε στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ελληνική σημαία στον πρωτογενή τομέα και να κάνουμε τα προϊόντα μας γνωστά παγκοσμίως. Να τα συνδέσουμε με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία.  Για να γίνει αυτό θα πρέπει ν’  αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως τα επιδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα «Εγκατάσταση νέων γεωργών», «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε νέες αλλά και υπάρχουσες μονάδες.

Η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης 

Χρειάζεται, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία και ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την καινοτομία. Η στήριξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής καθώς επιπλέον υποστηρίζει και συμπληρώνει παραγωγικές διαδικασίες του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον αστικό χώρο, τονώνει την τοπική οικονομία και βέβαια καλύπτει μέρος των αναγκών των κατοίκων της Αττικής ενισχύοντας την αυτονομία τους.

Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα εξαρτάται ωστόσο και από άλλους παράγοντες, καθοριστικούς για την ανταγωνιστικότητά του, όπως η εύρυθμη λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών.

Η Ανατολική Αττική διαθέτει πολλές άτυπες βιομηχανικές περιοχές, οι οποίες δυστυχώς, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη θεσμική λειτουργία, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν συνεχή προβλήματα που δημιουργούν εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή. Έτσι, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εξυγίανσης όλων των βιομηχανικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστεί προοπτική για την ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ βασική είναι η σύνδεσή τους με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα καθώς και με τα λιμάνια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.