w19-124500w3191027w2914205325495953

Με αναφορά στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Αντόνοφ στους Αντιφιλίππους το περασμένο Σάββατο, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως σημείωσε, από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος τηρήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι αποκλείστηκε άμεσα η περιοχή και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω 112 για να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι ήδη έχουν περισυλλεγεί οι σοροί του πληρώματος και συνεχίζεται η περισυλλογή πυρομαχικών που διασκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα διαβήματα που έγιναν χθες από το υπουργείο Εξωτερικών σε Βελιγράδι και στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα.

«Στα τρία χρόνια που έχει την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση μας, έχει αναπτύξει μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ελλάδα» είπε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Είπε ακόμα ότι στην πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, η Εθνική Αρχή διαφάνειας αναγνωρίζεται ως ο εξειδικευμένος θεσμός τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται για να καταγγείλουν διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. «Η σχετική βαθμολογία της χώρας από το 2019 βελτιώθηκε κατά 13 μονάδες» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης, τον πρώην επικεφαλής τον κ. Μπίνη για τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αναβάθμιση που συνιστά και επιτυχία για όλη την χώρα μας.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στη συνέχεια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μίλησε για τις τεράστιες πυρκαγιές στην Ευρώπη, λέγοντας πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα είπε και αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι μεγάλο αριθμό πυρκαγιών είχαμε και στη χώρα μας οι περισσότερες εκ των οποίων ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν άμεσα πριν λάβουν μεγάλες διαστάσεις. Δείγμα της τεράστιας προσπάθειας που έγινε τον χειμώνα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης με βασικό στόχο πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα για την στάση και τις δηλώσεις τους τόσο στο θέμα του Power Pass, όσο και στην υπόθεση Λιγνάδη.

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας συνεχίζει στην τροχιά ανευθυνότητας αλλά και της ψευδολογίας» είπε αναφερόμενος στο Power Pass, λέγοντας ότι συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έταξε 600 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο. «Τον προκαλούμε να αναφέρει έστω μια δήλωση του πρωθυπουργού ή κυβερνητικού στελέχους που να λέει ότι θα δοθούν 600 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο. Αν δεν το πράξει, θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά η πολιτική του απάτη» είπε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να αμφισβητεί το μέτρο λέγοντας πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός για 600 ευρώ στον καθένα. «Ήξερε ότι ψευδόταν και το ίδιο κάνει και τώρα» συμπλήρωσε.

Τέλος για την υπόθεση Λιγνάδη, αφού σημείωσε ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινωνία, είπε ότι ταυτόχρονα γίνεται απόπειρα στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης. «Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από τον δικαιολογημένο προβληματισμό της κοινωνίας μέχρι την οργανωμένη απόπειρα απαξίωσης της δικαιοσύνης» είπε και σημείωσε ότι γίνεται κατανοητός ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά των πολιτών αλλά η συμπεριφορά πολιτικών και κομμάτων αποτελεί αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά. Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ακόμα ότι η υπόθεση έχει τρείς διαστάσεις. «Η δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του ποινικού κώδικα του νόμου 3904 του 2010 που ίσχυε και επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση βάσει των αλλαγών που έγιναν στον ποινικό κώδικα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ από το Νοέμβριο 2021 η ποινή που θα επιβαλλόταν θα ήταν ισόβια άρα δεν θα υπήρχε δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και αποφυλάκισης».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμα ότι με τον ποινικό κώδικα που ίσχυε από το 2010 η ποινή του βιασμού τιμωρείτο με 5-20 χρόνια, με τον ποινικό κώδικα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα έγινε 5-15 χρόνια, ενώ η ΝΔ τροποποίησε δυο φορές τον ποινικό κώδικα. Και από Νοεμβριο 2021 σε περίπτωση ομαδικού βιασμού ή βιασμού που οδηγούσε σε θάνατο ήταν ισόβια κάθειρξη, ενώ για βιασμό ανήλικου η προβλεπόμενη ποινή είναι αποκλειστικά ισόβια κάθειρξη.

Η δεύτερη διάσταση είναι θεσμική, είπε ο κ. Οικονόμου. Οι δικαστές υπόκεινται στο σύνταγμα και τους Νόμους και αν θέλουμε να έχουμε μια δημοκρατική και ελεύθερη πολιτεία οφείλουμε να σεβόμαστε την δικαιοσύνη. Όλα αυτά έρχεται να αμφισβητήσει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αλά καρτ απέναντι στη δικαιοσύνη. Επαινεί όταν θεωρεί ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά του και βάλει κατά της όταν οι αποφάσεις δεν είναι υπέρ του, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η τακτική αυτή συνάδει με ολοκληρωτικές αρχές και μεθοδεύσεις, οι οποίες είναι αντίθετες προς τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει την Δικαιοσύνη ως εργαλείο της πολιτικής του επικράτησης. Την αντιμετωπίζει ως ένα ακόμα «αρμό της εξουσίας», όχι ως πυλώνα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ίσως γιατί δεν μπορεί να συγχωρήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι όρθωσε το ανάστημά της και δεν επέτρεψε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19, να αλώσει τους θεσμούς, να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή και να μετατρέψει την Ελλάδα σε λατινό-αμερικάνικη μπανανία» είπε συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας ότι «Η Κυβέρνηση σέβεται και ενισχύει έμπρακτα και απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τιμώντας παράλληλα το έργο των λειτουργών της. Γιατί έτσι στηρίζουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στην Πατρίδα μας. Αν πληγεί το Κράτος Δικαίου, αν αμφισβητηθεί η Δικαιοσύνη, αν δώσουμε χώρο σε λαϊκά δικαστήρια και αυτόκλητους εισαγγελείς, τότε θα βρεθούμε ένα βήμα από τον αυταρχισμό και την εκτροπή. Η Κυβέρνηση εγγυάται σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι είναι εδώ για να προστατεύει τους θεσμούς και το Πολίτευμα ανυποχώρητα και αποτελεσματικά».

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην «τρίτη διάσταση» του θέματος είπε πως αυτή είναι πολιτική και ηθική και ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί, άμεσα και έμμεσα, να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές διαστάσεις. Αφέθηκε ελεύθερος είπε ο κ. Τσίπρας γιατί είναι κολλητός της εξουσίας. Το μόνο πολιτικό ίχνος στην υπόθεση Λιγνάδη είναι η αχρεία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει μια ποινική υπόθεση πολιτικό ζήτημα» είπε και συμπλήρωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποστηρίζει ότι είναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, υιοθετεί και εφαρμόζει πρακτικές της παγκόσμιας νέο-ακροδεξιάς. Υιοθετεί και διασπείρει θεωρίες συνομωσίας εμπνευσμένες από το QAnon, έναν από τους βασικούς πυλώνες του τραμπισμού. Στοχεύει να δηλητηριάσει τα μυαλά και τα αισθήματα των Ελλήνων για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα, σαν και εκείνο των Αγανακτισμένων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο».

Αυτή η ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – συνέχισε ο κ. Οικονόμου – έχει σαφείς επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, η οποία ορθά έχει αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τέτοια ζητήματα. Η Κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται απόλυτα τις ανησυχίες αυτές των πολιτών. Έχουμε παιδιά και ανθρώπους που αγαπάμε και είναι αδιανόητο έστω και να συζητά κανείς ότι θα δείχναμε την παραμικρή όχι στήριξη, αλλά ανοχή, απέναντι σε ενόχους για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα. Όπως είναι και αδιανόητο για εμάς να επιλέγαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους με τέτοιους τρόπους και με τέτοιους όρους.

 

Γ. Οικονόμου: Στυγνή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας δικαστικής απόφασης οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Λιγνάδη

Για άθλια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει την Δικαιοσύνη με την εξουσία και την κυβέρνηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τα συνθήματα, που ακούστηκαν σε παράσταση στο φόντο της υπόθεσης Λιγνάδη. Προσέθεσε πως πρόκειται για στυγνή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας δικαστικής απόφασης και μίλησε για ανευθυνότητα, λαϊκισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μάλιστα πως οι πολιτικοί θα έπρεπε να είναι πιο εγκρατείς και υπεύθυνοι ειδικά όταν έχουν σε γνώση τον Ποινικό Κώδικα. Επετέθη κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως όταν ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι κάποιος αποφυλακίζεται επειδή είναι κολλητός της εξουσίας τότε αυτό είναι ο ορισμός της τοξικότητας. Αντέτεινε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αφοσιωθεί στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Σε ό,τι αφορά φημολογία περί δελτίου στα καύσιμα, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και τα πλέον ακραία σενάρια, εξ ου και οι τακτικές συσκέψεις για το θέμα ενώ επέμεινε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην παρατηρηθούν μεγάλα προβλήματα.

Ερωτηθείς για τη φημολογία περί ανασχηματισμού, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως τα εν λόγω σενάρια δεν απηχούν τις απόψεις και τις θέσεις του πρωθυπουργού και αντέτεινε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο έργο της και ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Ερωτηθείς τέλος για την Τουρκία και την επιθετικότητα, που επιδεικνύει ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι πάντα σε εγρήγορση και πως έχει την δυνατότητα να απαντήσει αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.

 

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

 

Άμεση και  άρτια οργανωμένη αντίδραση των Αρχών συντριβή του Antonov στην Καβάλα

Η Κυβέρνηση εκλήθη να διαχειριστεί άλλη δύσκολη υπόθεση, με την πτώση του αεροσκάφους Antonov. Αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα drones. Ακολούθησαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, ενώ συνδρομή παρείχαν και τα ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Η  περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας, ενώ οι κάτοικοι των οικισμών μετά το δυστύχημα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Ήδη έχουν περισυλλεγεί οι σοροί του πληρώματος και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των πυρομαχικών που διασκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής.

Σημειώνεται ότι χθες  ύστερα από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης  ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο  Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα για το ίδιο θέμα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα.

 

Εθνική  Αρχή Διαφάνειας

Η διαφάνεια είναι δείκτης προόδου και παράγοντας που διακρίνει τα αναπτυγμένα από τα μη αναπτυγμένα κράτη, ενώ αποτελεί βασικό κριτήριο για την προσέλκυση επενδύσεων. Στη διάρκεια των τριών χρόνων που έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου η Κυβέρνησή μας έχει αναπτύξει μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Τετάρτη 13 Ιουλίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναγνωρίζεται ως ο εξειδικευμένος θεσμός κατά της διαφθοράς τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται για να καταγγείλουν διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.

Είναι σημαντικό ότι η  σχετική βαθμολογία της χώρας από το 2019  βελτιώθηκε κατά 13 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο  από όλες τις χώρες της Ε.Ε., γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα του θεσμού,  αλλά και τη σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει η Αρχή τα τελευταία 3 χρόνια.

Καλύτερες επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με το 2019 αναφορικά με την αντίληψη που έχουν οι πολίτες για το πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο της δωροδοκίας και της δωροληψίας αλλά και της κατάχρησης εξουσίας για προσωπικό όφελος στους τομείς των δικαστηρίων, των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας  και των ιδιωτικών εταιρειών.

Η πανδημία τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει πανευρωπαϊκά επιδεινώσει την αντίληψη των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ε.Ε., γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική τη συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το πρόσφατα εγκριθέν από το Υπουργικό Συμβούλιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς 2022-2025, το οποίο περιέχει μια ολιστική προσέγγιση που δομείται πάνω σε 3 πυλώνες: Έλεγχος, πρόληψη και ευαισθητοποίηση-ενημέρωση της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας της Εθνικής  Αρχής Διαφάνειας υπήρξε καθοριστική η συνεισφορά της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης και ακέραιας Δημόσιας Διοίκησης. Ανάμεσα στ’ άλλα:

-Εγκρίθηκε για πρώτη φορά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς 2022-2025.

-Εγκαθιδρύθηκε το Εθνικό Σύστημα  Εσωτερικού Ελέγχου στη δημόσια διοίκηση.

-Λειτούργησε ο καινοτόμος θεσμός των Συμβούλων Ακεραιότητας και σχεδιάστηκε το  Εθνικό Σύστημα  Ακεραιότητας.

-Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο για τη λογοδοσία των μετακλητών υπαλλήλων.

-Εκπονήθηκε η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής υποδοχής και αξιολόγησης -βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων- των καταγγελιών διαφθοράς.

-Αναπτύχθηκαν κοινά πρότυπα διενέργειας ελέγχων και επιθεωρήσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά και κοινών προτύπων και εργαλείων διερεύνησης φαινομένων διαφθοράς.

Με σχέδιο και μεθοδικότητα σημειώνουμε γρήγορα βήματα προόδου σε ένα τομέα κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω αναβάθμιση της διεθνούς της εικόνας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους της Κυβέρνησης τον πρώην επικεφαλής της Αρχής τον κ. Μπίνη για τα καθήκοντα που θα αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια αναβάθμιση που εκτός όλων των άλλων συνιστά και επιτυχία για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την Αρχή της οποίας τη διοίκηση είχε όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

Η κλιματική κρίση χτυπά με καύσωνα και δασικές πυρκαγιές μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Για δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι, οι εικόνες που έρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πια δραματικές. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης και φέτος το Καλοκαίρι: Παρατεταμένος καύσωνας -με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου-  σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, και εκατοντάδες φωτιές που προκαλούν δυστυχώς τεράστιες καταστροφές σε πολλές χώρες, κυρίως την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Γαλλία.

Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη άλλαξαν ριζικά και τα φαινόμενα αυτά θα αποτελούν στοιχείο του μέλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν εκκενωθεί αρκετές περιοχές. Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για  πρώτη φορά η Γαλλία  έχει ενεργοποιήσει το rescEU ζητώντας συνδρομή για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και από άλλα κράτη. Αίτημα στο οποίο έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα, ανάμεσα στα κράτη που έχουν ανταποκριθεί -όπως γνωρίζετε- είναι και η χώρα μας η οποία έχει στείλει ήδη δύο αεροσκάφη Canadair ως έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ολλανδία σημειώνονται τις ημέρες αυτές θερμοκρασίες ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι μεγάλο αριθμό πυρκαγιών είχαμε από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου και στη χώρα μας, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα προτού λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 73 δασικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται  άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Γεγονός που αποτελεί ένα δείγμα της τεράστιας προσπάθειας που έγινε όλο τον Χειμώνα για να διαχειριστούμε την θερινή ένταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολο Καλοκαίρι, γεγονός που επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε τις ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, προτάσσοντας πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

Το επαναλαμβανόμενο ψέμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Power Pass

Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο κ Τσίπρας συνεχίζει δυστυχώς στην τροχιά της ανευθυνότητας και της ψευδολογίας. Συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση έταξε 600 ευρώ επιστροφή σε κάθε φορολογούμενο και κατηγορεί την Κυβέρνηση για ψέματα. Τον προκαλούμε δημόσια -για μια ακόμη φορά- να αναφέρει έστω και μια δήλωση του Πρωθυπουργού ή κάποιου κυβερνητικού στελέχους που να μιλά για 600 ευρώ στον καθένα φορολογούμενο. Αν δεν το πράξει θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά η πολιτική του απάτη.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η επιστροφή  του 60% των ανατιμήσεων που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές ρεύματος με τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου-Μαΐου, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει μεσά από τη λογική των Tsipronomics να αμφισβητεί το μέτρο λέγοντας πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός για  600 ευρώ σε κάθε ένα από τα τους 4,2 εκατ. φορολογούμενους. Προσπαθούσε δόλια να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρχε υπόσχεση για 600 ευρώ στον καθένα, ώστε να υπάρξει απογοήτευση όταν θα γίνονταν οι επιστροφές ή πιστώσεις των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήξερε πολύ καλά ότι ψευδόταν και το ίδιο συνειδητά κάνει και τώρα.

Η κυβερνητική εξαγγελία ήταν ξεκάθαρη τόσο κατά την ανακοίνωσή της από τον Πρωθυπουργό και κατά την εξειδίκευσή της από τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και στη νομοθετική παρέμβαση που έγινε για τη θέσπισή της. Προέβλεπε ρητά ότι οι επιστροφές  θα ήταν ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας, ότι θα ξεκινούσαν από τα 18 ευρώ και θα έφταναν έως τα 600 ευρώ και ότι θα καλύπτουν τους καταναλωτές με καθαρό ετήσιο εισόδημα έως 45 χιλ. ευρώ.

Παρόλα αυτά και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των ισχυρισμών του,  ο κ. Τσίπρας επανέρχεται σε κάθε εμφάνισή του επαναλαμβάνοντας το ίδιο ψέμα.  Προσποιείται ότι δεν άκουσε ποτέ ότι το Power Pass καλύπτει το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος που δεν έχει καλυφθεί από τις μειώσεις που είχαν ήδη γίνει είτε από το Κράτος είτε από τους παρόχους και μπορεί να φτάσει  έως τα 600 ευρώ. Προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο 600 ευρώ, ανεξαρτήτως της αύξησης που κατέβαλε ο καθένας. Σημειώνεται ότι τα ποσά που επιστρέφονται τώρα με το Power Pass- (περίπου 260 εκατ. ευρώ που θα φτάσουν τα 300 εκατ. με την κάλυψη του Ιουνίου) δεν είναι η μόνη επιδότηση ρεύματος που δίνεται  για  την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιουνίου, αλλά συμπληρωματική των όσων ήδη έχει παράσχει η Κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας, πιστεύοντας ότι θα ξεγελάσει τους πολίτες με τέτοια κόλπα, αποδεικνύει ότι δεν τους σέβεται και τους θεωρεί υποψήφια κορόιδα, εύκολα θύματα για εξαπάτηση. Η υποτίμηση της νοημοσύνης των ψηφοφόρων είναι αποτέλεσμα της αλαζονείας που διακρίνει τον κ. Τσίπρα και της έλλειψης επαφής με την κοινωνία. Επαναλαμβάνω, λοιπόν για μια ακόμη φορά, τον προκαλούμε δημόσια: Να αναφέρει έστω και μια δήλωση του Πρωθυπουργού ή κυβερνητικού στελέχους που να μιλά για επιστροφή 600 ευρώ στο κάθε φορολογούμενο πολίτη.

 

Υπόθεση Λιγνάδη

Θα ήθελα να τοποθετηθώ για την υπόθεση Λιγνάδη, καθώς, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινωνία και ταυτόχρονα γίνεται απόπειρα στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης.  Η κοινωνία αναρωτιέται πως είναι δυνατόν κάποιος που προφυλακίζεται ως κατηγορούμενος για βιασμό, όταν καταδικάζεται για βιασμό να αφήνεται ελεύθερος. Ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι του να γίνεται απόπειρα απαξιώσης της Δικαιοσύνης, στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και ακόμα χειρότερα χυδαίας ταύτισης του ενόχου με την Kυβέρνηση και την εξουσία υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Το πρώτο, ο προβληματισμός, τα ερωτηματικά της κοινωνίας, μπορεί κανείς να τα καταλάβει γιατί οι πολίτες δεν είναι δικαστές και επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το πλαίσιο βάσει του οποίου οι λειτουργούν και κρίνουν οι δικαστές. Το άλλο όμως συνιστά μια βαθειά αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά.

Η υπόθεση αυτή έχει 3 διαστάσεις. Αρχικά, η υπόθεση έχει πρωτίστως δικαστική διάσταση. Η αστυνομία έκανε την αρχική έρευνα, οι δικαστικές Αρχές ανέλαβαν τη διερεύνηση των στοιχείων και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για δύο βιασμούς ανηλίκων. Παράλληλα του χορήγησε αναστολή μέχρι την έφεση υπό όρους, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του Ποινικού Κώδικα του νόμου 3904/2010 που ίσχυε και επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση βάσει των αλλαγών που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή που θα επιβαλλόταν θα ήταν ισόβια και άρα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και συνεπώς η αποφυλάκιση.

Για να γίνω απόλυτα σαφής: Πριν από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, τον Ιούνιο του 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα του βιασμού τιμωρείτο στην βασική του μορφή με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5-20 έτη. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019 -λίγες μέρες πριν από τις εκλογές- και ισχύει από 1/07/2019, το αδίκημα του βιασμού στην βασική του μορφή τιμωρείτο με ποινή από 5-15 έτη. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τροποποίησε δύο φορές τον Ποινικό Κώδικα και μετά την οριστική τροποποίηση από το Νοέμβριο δηλαδή του 2021 και μετά στην περίπτωση του ομαδικού βιασμού και του βιασμού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του θύματος η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον η παρούσα Κυβέρνηση για πρώτη φορά -με εκείνο το νόμο, με εκείνη την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα- προέβλεψε και τυποποίησε ρητά τον βιασμό σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή αποκλειστικά την ισόβια κάθειρξη. Ως προς τη δικαστική διάσταση της υπόθεσης λοιπόν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αν η υπόθεση αυτή δικαζόταν με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας η ποινή θα ήταν ισόβια και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και άρα αποφυλάκισης.

Η δεύτερη διάσταση του ζητήματος είναι θεσμική. Στην Ελλάδα, το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την διάκριση των εξουσιών και ορίζει ότι η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι δικαστές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους και απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Η νομοθετική εξουσία είναι διακριτή και ασκείται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία ψηφίζει τους νόμους. Συνεπώς, αν θέλουμε να έχουμε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Πολιτεία, οφείλουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να την προστατεύουμε. Γιατί ο δημοκράτης σκέφτεται μόνο τη Δικαιοσύνη, ενώ ο εχθρός της Δημοκρατίας σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του, κομματικά ή προσωπικά. Ο δημοκράτης είναι υπέρ της Δικαιοσύνης, άσχετα αν οι αποφάσεις είναι υπέρ ή κατά των απόψεών του. Γιατί η  Δικαιοσύνη κάνει τη Δημοκρατία πιο δυνατή. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχειώδη, αλλά και ταυτόχρονα τόσο σπουδαία, αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν γενεές και γενεές ανθρώπων, έρχεται σήμερα να τα αμφισβητήσει -όχι για πρώτη φορά- έργω και λόγω κοινοβουλευτικό κόμμα, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και τα αμφισβητεί ευθέως, μέσω τοποθετήσεων του Αρχηγού και στελεχών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί απέναντι στη Δικαιοσύνη έχει μια στάση α λα καρτ. Λειτουργεί αντιθεσμικά και καιροσκοπικά: Επαινεί την ελληνική Δικαιοσύνη όταν θεωρεί ότι οι αποφάσεις της εξυπηρετούν τα κομματικά του συμφέροντα. Για παράδειγμα οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα 2/07/2022 για το βούλευμα της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. Η δήλωση την ίδια μέρα για το ίδιο θέμα βουλευτών που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αθώωση της κυρίας Δούρου για την Μάνδρα στις 16/6/2022. Βάλλει όμως εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι σύμφωνες με τις πολιτικές του επιδιώξεις. Όπως η ανακοίνωση για την άσκηση έφεσης απέναντι στην απόφαση για την κυρία Δούρου στις 12/7/2022 και φυσικά η κατάπτυστη δήλωση του κ. Τσίπρα από την Φωκίδα στις 15 Ιουλίου ότι «αυτός που έκανε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς αφέθηκε χθες ελεύθερος γιατί ήταν κολλητός της εξουσίας».

Η τακτική αυτή συνάδει με ολοκληρωτικές αρχές και μεθοδεύσεις, οι οποίες είναι αντίθετες προς τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει την Δικαιοσύνη ως εργαλείο της πολιτικής του επικράτησης. Την αντιμετωπίζει ως ένα ακόμα «αρμό της εξουσίας», όχι ως πυλώνα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ίσως γιατί δεν μπορεί να συγχωρήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι όρθωσε το ανάστημά της και δεν επέτρεψε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19, να αλώσει τους θεσμούς, να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή και να μετατρέψει την Ελλάδα σε λατινό-αμερικάνικη μπανανία.

Η Κυβέρνηση σέβεται και ενισχύει έμπρακτα και απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τιμώντας παράλληλα το έργο των λειτουργών της. Γιατί έτσι στηρίζουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στην Πατρίδα μας. Αν πληγεί το Κράτος Δικαίου, αν αμφισβητηθεί η Δικαιοσύνη, αν δώσουμε χώρο σε λαϊκά δικαστήρια και αυτόκλητους εισαγγελείς, τότε θα βρεθούμε ένα βήμα από τον αυταρχισμό και την εκτροπή. Η Κυβέρνηση εγγυάται σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι είναι εδώ για να προστατεύει τους θεσμούς και το Πολίτευμα ανυποχώρητα και αποτελεσματικά.

Η τρίτη διάσταση είναι πολιτική και ηθική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, άμεσα και έμμεσα, να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές διαστάσεις. Αφέθηκε ελεύθερος είπε ο κ. Ταίπρας γιατί είναι κολλητός της εξουσίας. Και έχουν πει και άλλα χειρότερα και εμετικά για θέματα σχετικά με αυτά. Το μόνο πολιτικό ίχνος στην υπόθεση Λιγνάδη είναι η αχρεία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει μια ποινική υπόθεση πολιτικό ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποστηρίζει ότι είναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, υιοθετεί και εφαρμόζει πρακτικές της παγκόσμιας νέο-ακροδεξιάς. Υιοθετεί και διασπείρει θεωρίες συνομωσίας εμπνευσμένες από το QAnon, έναν από τους βασικούς πυλώνες του τραμπισμού. Στοχεύει να δηλητηριάσει τα μυαλά και τα αισθήματα των Ελλήνων για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο κίνημα, σαν και εκείνο των Αγανακτισμένων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο.

Αυτή η ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, η οποία ορθά έχει αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τέτοια ζητήματα. Η Κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται απόλυτα τις ανησυχίες αυτές των πολιτών. Έχουμε παιδιά και ανθρώπους που αγαπάμε και είναι αδιανόητο έστω και να συζητά κανείς ότι θα δείχναμε την παραμικρή όχι στήριξη, αλλά ανοχή, απέναντι σε ενόχους για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα. Όπως είναι και αδιανόητο για εμάς να επιλέγαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους με τέτοιους τρόπους και με τέτοιους όρους.

Η στάση μας απέναντι στα εγκλήματα αυτά είναι καθαρή, απόλυτη και κρυστάλλινη. Είναι καθαρή και απόλυτη, ανεξαρτήτως αν ο ένοχος βιασμού ή κακοποιητικής συμπεριφοράς είναι σκηνοθέτης, ντράμερ, παρουσιαστής σατυρικής εκπομπής, αλλοδαπός ή Έλληνας, επώνυμος ή ανώνυμος. Και αυτή πρέπει να είναι η στάση όλων. Γιατί δεν είναι θέμα πολιτικής ή ιδεολογίας. Είναι θέμα ανθρωπιάς. Και σε αυτή μας τη στάση δεν μείναμε στα λόγια. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας παλέψαμε να σπάσει το απόστημα της κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας, των καταπατήσεων ή υστερήσεων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πετύχαμε πολλά, τραβώντας το παραπέτασμα σιωπής που είχε υψωθεί επί δεκαετίες. Πάντοτε όμως με σεβασμό στη Δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις διεθνείς συμβάσεις. Γιατί ο άλλος δρόμος, του φτηνού εντυπωσιασμού, της ρωμαϊκής αρένας και των λαϊκών δικαστηρίων και ιδίως της χυδαιότητας είναι δρόμος αδιέξοδος και οδηγεί την κοινωνία και τη Δημοκρατία σε βαθύ γκρεμό.

Σε καιρούς χαλεπούς, σαν και αυτούς που βιώνουμε χρειάζεται ενότητα, σύνεση, μετριοπάθεια, ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Και απέναντι στην πρωτοφανή χυδαιότητα που αντιμετωπίζουμε, αυτός θα είναι ο δικό μας δρόμος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.