w25-101849w24124638w2193542w2091722w1890902w16151930w15132557w1492327w11114827w30152210w13130302

«Ήταν μια πάρα πάρα δύσκολη νύχτα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπεράνθρωπη προσπάθεια απεγκλωβισμού από την Αττική Οδό», δήλωσε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Alpha ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η Αστυνομία, ο Στρατός, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία όλο το βράδυ, με μια συνεχή προσπάθεια κατάφεραν να απεγκλωβίσουν περίπου 1.800 οχήματα. ‘Αλλα 1.200 οχήματα εξακολουθούν να είναι εκεί. Μεταφέρθηκαν 3.000-3.500 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πεζοπόρα τμήματα ήταν εκεί για να μοιράσουν στους ανθρώπους κουβέρτες, νερά, τρόφιμα. Ο Προαστιακός συνεχώς έπαιρνε κόσμο από τα σημεία εξόδου για να τους μεταφέρει προς το αεροδρόμιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προφανώς, πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά. Βρισκόμαστε ακόμη στην εξέλιξη της διαχείρισης της κατάστασης και το μείζον αυτή την ώρα είναι να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους και με ασφάλεια όλοι να πάνε στα σπίτια τους. Από εκεί και πέρα, προφανώς και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ευθυνών που θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν», συνέχισε ο κ. Οικονόμου και διαβεβαίωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία που έζησαν σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο στην Αθήνα εν έτει 2022, οι συμπολίτες μας, που είναι εκεί ώρες, να μείνει έτσι και να μη δοθούν πάρα πολύ καθαρές εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα, από όλους, για το τι έφταιξε και τι έγινε».

Επιπλέον δήλωσε ότι προφανώς είχαμε ένα πάρα πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, που μπήκε αιφνιδιαστικά και νωρίτερα στην Αθήνα με βάση τις προβλέψεις που υπήρχαν.

«Αυτό επιδείνωσε πολύ την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, σχέδια, υποχρεώσεις, κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον παραχωρησιούχο, δεν έγιναν με αποτέλεσμα η κατάσταση σταδιακά να δυσκολεύεται και να εγκλωβιστούν οχήματα. Από ένα σημείο και μετά, με τον εγκλωβισμό των οχημάτων, με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού από τον παραχωρησιούχο, τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο δύσκολα μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Όλα αυτά, όμως, και πολλά άλλα, ενδεχομένως, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση ούτε στρογγυλέματος, ούτε της οποιαδήποτε δικαιολογίας, αλλά υποχρέωση εξήγησης στον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε -και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείτε- θα αποδοθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως τώρα βρισκόμαστε ακόμα σε μια πολύ δύσκολη φάση, δεδομένου ότι και οι προγνώσεις αναφέρουν ότι θα ξαναέχουμε δυσκολίες σε λίγο. «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να καθαρίσει η Αττική Οδός με εκχιονιστικά μηχανήματα, που φέρνουμε από όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι και το χιόνι είναι πολύ και οχήματα είναι εγκαταλελειμμένα γιατί ο κόσμος, ορθώς, έφυγε για να προστατευθεί. Έχει ανοίξει η Μεσογείων. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξουν και να είναι ασφαλείς και οι υπόλοιποι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποιους δρόμους, τίνος ήταν η ευθύνη, αλλού δούλεψε σχετικά καλύτερα, αλλού δεν δούλεψε καθόλου.

«Υπάρχει κόσμος που ταλαιπωρήθηκε και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Θα φτάσουμε και σε αυτό χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι είχαμε μία χιονόπτωση, ο όγκος και το μέγεθος της οποίας ήταν πάρα πάρα πολύ μεγάλος σε μια πόλη που δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί εν λειτουργία. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγανάκτηση και την οργή όλων των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε εξηγήσεις. Προφανώς, οφείλουμε και συγγνώμη. Οφείλουμε, όμως, πρώτιστα να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθούν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Και όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους, χωρίς ούτε να κρύψουμε τίποτε, ούτε να στρογγυλέψουμε τίποτε», υπογράμμισε.

 Θα δοθούν απαντήσεις και θα αποδοθούν ευθύνες μετά την ολοκλήρωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απεγκλωβισμού οχημάτων στην Αττική Οδό, «μια προσπάθεια τεράστια που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και εξελίχθηκε όλο το βράδυ, με προσωπικό του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open.

Επεσήμανε ότι μέχρι προ ολίγου είχαν απεγκλωβιστεί τα δύο τρίτα των οχημάτων, δηλαδή 1800 οχήματα και παρέμεναν άλλα 1200, αρκετά απ’ αυτά εγκαταλελειμένα. Εξήγησε ότι μεταφέρθηκαν με διάφορα μέσα ή έφυγαν από μόνοι τους γύρω στις 3.000 με 3.5000 άνθρωποι. Ο Προαστιακός έπαιρνε κόσμο απ’ όλα τα σημεία εξόδου και τους μετέφερε στο αεροδρόμιο και σήμερα από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

«Αυτή την ώρα το σώφρον είναι να βρίσκονται όλοι σε ασφαλή σημεία, να μη βρίσκονται στο δρόμο προκειμένου να διευκολυνθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καθαρίσουν το δρόμο», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με την Τροχαία και την Πολιτική Προστασία ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις για την κίνηση στο επόμενο διάστημα.

«Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αυτή του ανοίγματος της Αττικής Οδού εξαιτίας των εκατοντάδων οχημάτων που υπήρχαν και το όγκου του χιονιού που έπεσε. Βρίσκεται σε εξέλιξη με βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία της υγείας τους. Γι αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πήγαιναν στ’ αυτοκίνητα, έδιναν στους ανθρώπους κουβέρτες, νερό, τρόφιμα ή βοηθούσαν να μετακινηθούν όσοι ήθελαν να φύγουν», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως «είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αττικής Οδού. Είχαν εγγυηθεί ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός και ότι διαθέτουν συγκεκριμένα μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν και να διαχειριστούν την κατάσταση. Τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν λειτούργησε. Αυτό που μπορώ να πω ετούτη την ώρα, διότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι προσηλωμένη στη διαχείριση του απεγκλωβισμού των ανθρώπων από τη μια και της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης από την άλλη, είναι ότι δεν μείνει αυτή η κατάσταση έτσι. Θα καταλογιστούν ευθύνες στην Αττική Οδό, θα υπάρξουν συνέπειες και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αυτή η ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος να βρει μια δικαίωση».

Όσον αφορά τη γενικότερη διαχείριση της κατάστασης και τους εγκλωβισμούς οδηγούς με σοβαρά προβλήματα και σε άλλους δρόμους της Αττικής, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Υπάρχει ένα ζήτημα που είναι η διαχείριση της κατάστασης, που πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα τώρα και από την άλλη πλευρά προφανώς και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και να είστε σίγουροι ότι θα εξηγήσουμε απόλυτα με κάθε ειλικρίνεια και θα δώσουμε όλες τις απαντήσεις που δικαιούται η κοινωνία να πάρει. Είχαμε έναν χιονιά που ήρθε νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Εξηγήσεις θα δοθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε προγνώσεις, οι οποίες να μιλούν για τέτοια ένταση χιονόπτωσης -έχουμε διπλάσιο χιόνι από αυτό που έπεσε απ’ τη ‘Μήδεια’- και είναι μία από τις μεγαλύτερες καταιγίδες χιονιού των τελευταίων δεκαετιών στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε αργία είναι ότι οι προγνώσεις δε μιλούσαν για τέτοια ένταση και μέγεθος φαινομένου και για τέτοια χρονική έλευση του φαινομένου. Το φαινόμενο ήρθε νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Αν είχε προβλεφθεί ότι θα ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου από το πρωί της Δευτέρας, όπως έκλεισαν τα σχολεία θα κηρύττονταν και αργία από τη Δευτέρα και μετά. Αυτό το γεγονός συν την κατάρρευση της Αττικής Οδού, συν και το ότι πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν στις κεντρικές αρτηρίες, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη και αλλού δεν έγιναν γρήγορα και οι δρόμοι αυτοί έκλεισαν προκάλεσε αυτά τα προβλήματα, με κορυφαίο και κεντρικό το ζήτημα της Αττικής Οδού.

Στην ερώτηση αν έγιναν όλα σωστά όταν έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους, όταν έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης κλπ, δεν υπάρχει προφανώς απάντηση ότι έγιναν όλα σωστά.

Η ώρα των απαντήσεων και των εξηγήσεων στην κοινωνία που ταλαιπωρήθηκε κι εξακολουθεί να ταλαιπωρείται θα έρθει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουμε τώρα. Πρώτον γιατί η προτεραιότητά μας είναι εκεί και δεύτερον γιατί όταν ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση, με νηφαλιότητα και σ’ ένα κλίμα που δεν θα είναι φορτισμένο η κυβέρνηση θα δώσει τις απαντήσεις της και θα αποδώσει προφανώς τις ευθύνες σε εκείνους που θα έπρεπε να λειτουργήσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.