ΑΡΟΤΡΟ 2

Σε έντονη αντιπαράθεση έχουν οδηγηθεί στελέχη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και της νέας, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην αξιολόγηση και την έκδοση αποφάσεων για τα σχέδια βελτίωσης, πρόβλημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο εδώ και καιρό.

Το θέμα εντάθηκε πρόσφατα, μετά από συνάντηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με την νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία προκάλεσε στις 30/9 την δημοσιοποίηση επιστολής του πρώην γενικού γραμματέα  Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, όπου προειδοποιεί για διαφαινόμενη συμφωνία με όρους που, κατά τη γνώμη του, θίγουν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου, παραθέτοντας στην συνέχεια, σειρά διευκρινίσεων και επισημάνσεων.

Καταλήγοντας την επιστολή του ο κ. Κασίμης αναφέρει πως «στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης φαίνεται να συγκρούονται δυο πολιτικές. Από την μία η πολιτική εξορθολογισμού και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος σε όφελος του αγροτικού κόσμου και από την άλλη η γνωστή πολιτική της αδιαπραγμάτευτης ικανοποίησης των συσσωρευμένων και παγιωμένων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πρώτη, η κυβέρνηση ΝΔ την δεύτερη».

Η συνέχεια της αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, με σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε επισήμως στην δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την εν λόγω ανακοίνωση κατηγορεί την πρώην πολιτική ηγεσία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με μια σειρά πράξεων και παραλείψεών της πάγωσε ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 316 εκ ευρώ».

Ακολούθως, απαντά στα επιχειρήματα της επιστολής του κ. Κασίμη και στην συνέχεια αναφέρει πως «η μόνη αλήθεια, λοιπόν, για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με πληθώρα λαθών σε όλα τα πεδία, δημιούργησε ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία καλείται να λύσει».

«Αυτό που προξενεί βλάβη στα συμφέροντα των αγροτών είναι το βάλτωμα της υπόθεσης αυτής, γεγονός που ομολογεί με την επιστολή του και ο πρώην γενικός γραμματέας» τονίζει και διαβεβαιώνει πως προχωρά άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης με επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.

«Αυτό που δεν έλυναν για 2 χρόνια, το λύνουμε σε 2 μήνες. Οποιαδήποτε άλλη δημόσια παρέμβαση επί του θέματος ούτε προσφέρει στο δημόσιο διάλογο, ούτε είναι προς όφελος του αγροτικού κόσμου που αναμένει εδώ και μήνες να ξεπαγώσει το μέτρο» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.