w17-112048114

Είναι γνωστή η βιβλική ρήση «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», εκείνο που ίσως ακόμα δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η «καρδιά» του οίνου χτυπάει (και) στη Δράμα, την πόλη με τους πολυάριθμους αμπελώνες, τα εξαιρετικά οινοποιεία και τους τεχνίτες του κρασιού.

Η ακριτική περιοχή της Δράμας, ύστερα από δυο χρόνια διακοπής λόγω της υγειονομικής κρίσης, διοργανώνει και φέτος τη «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ», προβάλλοντας, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή αυτή τη ανατολικής Μακεδονίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα στο κρασί.

Ένα τεράστιο μπουκάλι κρασί στην είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες τους μακραίωνους δεσμούς της ακριτικής περιοχής με το κρασί, που ξεκινάει από τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Αυτός ο μασκοφόρος θεός της έκστασης και της γονιμότητας της γης, σύμφωνα με τη μυθολογία επέλεξε μαζί με την πομπή του την περιοχή αυτή ως αγαπημένο του καταφύγιο. Ο τόπος τον λάτρεψε όσο κανέναν, γεγονός που το μαρτυρούν το ιερό του θεού την Καλή Βρύση και τα δεκάδες δρώμενα την περίοδο των Θεοφανείων, που πιστοποιούν αυτή τη σχέση λατρείας, που στο πέρασμα των χρόνων «σφραγίστηκε» με την τεράστια άνθηση της αμπελουργίας στη Δράμα.

Φέτος, από τις 20 έως τις 29 Μαΐου 2022, ο δήμος Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι υπόλοιποι τέσσερεις δήμοι (Παρανεστίου, Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Δοξάτου) της Π.Ε. Δράμας, με τη συνδρομή των τοπικών φορέων της περιοχής και των ντόπιων επιχειρηματιών, συνεργάζονται αρμονικά, προβάλλοντας το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση της Δράμας, μέσα από μια σειρά ποικίλλων ενημερωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που εκτείνονται σε κάθε γωνιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το πολυθρύλητο και χρυσοφόρο όρος Παγγαίο, με όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το «μαγικό» συστατικό, στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, διεθνώς αναγνωρισμένου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην Π.Ε. Δράμας, στα χωριά του Παγγαίου και στην Π.Ε. Καβάλας βρίσκονται, σήμερα, ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες των Βαλκανίων, που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών.

Ήχοι, χρώματα και γεύσεις

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «προσπαθήσαμε φέτος να ανοίξουμε τα φτερά μας και να κάνουμε μια Δραμοινογνωσία διαφορετική. Μια Δραμοινογνωσία που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας».

Είπε ακόμα πως «είναι πολύ σημαντικό που βάζουμε δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα που θα τονώσουν την τοπική οικονομία» και πρόσθεσε ότι η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης θα ξεκινήσει με συνέδριο, ενώ θα ακολουθήσει η εναρκτήρια συναυλία στην πλατεία Δράμας, με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τη Γλυκερία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον αγώνα Wine Trail, που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου και στην καθοριστική συμβολή του δήμου Παρανεστίου για την πραγματοποίηση αυτού του ξεχωριστού αγώνα στα τέσσερα οινοποιεία της περιοχής, αλλά και στη σημαντυική συμβολή του δήμου Προσοτσάνης, με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Καλή Βρύση και με το έθιμο των Αναστεναρίων στη Μαυρολεύκη, καθώς και του δήμου Δοξάτου σε πολλά επιμέρους θέματα. «Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μπορούμε να καταφέρουμε ως νομός πολλά», σημείωσε.

Οινοποιοί και τοπικοί φορείς, μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ», προτρέπουν κάθε χρόνο κατοίκους και επισκέπτες να γευτούν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί και να γνωρίσουν από κοντά όλη την παραγωγική του διαδικασία, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να περιηγηθούν σε χώρους γεμάτους αρώματα, χρώματα και γεύσεις, ανακαλύπτοντας την οινική παραγωγή της Δράμας.

Στην «καρδιά» της παραγωγής του κρασιού

Το κρασί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού για πάνω από 4000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία οίνου παρουσιάζει τεράστιες βελτιώσεις με σοβαρές επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία της οινοποίησης, οργανωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής της Δράμας ανοίγουν για μια ακόμη χρονιά τις πόρτες τους και ετοιμάζονται να δώσουν στους επισκέπτες αυτό που γνωρίζουν καλά, μια διαδρομή, δηλαδή, που περνά μέσα από τον πολιτισμό και την εμπειρία της οινογευσίας.

Αυτή η γευστική διαδρομή «ντύνεται» με μουσικές, ήχους, μπάντες, μυστικές και σπάνιες συνταγές, που δημιουργούν μια χαλαρή διάθεση και μια ευφορία που όμως δεν …ζαλίζει, ούτε κουράζει, απλώς «ταξιδεύει» τον επισκέπτη, όπως ένα καλό κόκκινο κρασί ποικιλίας Merlot παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι.

Το πλήρες πρόγραμμα των πλούσιων εκδηλώσεων και ποικίλλων δράσεων είναι αναρτημένο στη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook (Δραμοινογνωσία – Dramoinognosia).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.