Σε διελκυστίνδα οι τοματοπαραγωγοί της Κρήτης, που επλήγησαν από την tuta absoluta, η οποία έχει προκαλέσει ζημιές και κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή και την επόμενη χρονιά. Το μικρολεπιδόπτερο έχει δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές ενώ, αν επεκταθεί κι άλλο, απειλούνται κι άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μελιτζάνα, πατάτα, πιπεριά κ.ά. 

Της Άννας Στεργίου

Το θέμα έθεσε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή. Ο κ. Κεγκέρογλου  υπογράμμισε ότι η παραγωγή τομάτας  έχει μειωθεί δραματικά, αφού έχουν απογοητευτεί οι παραγωγοί, με συνέπεια να αυξάνονται οι εισαγωγές τομάτας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρονοτριβεί άλλο.

Το έντομο, που διαπιστώθηκε στη χώρα μας το 2009, θεωρείται από τους δύσκολα αντιμετωπίσιμους εχθρούς, καθώς προκαλεί μεγάλη ζημιά στις τομάτες στο στάδιο της προνύμφης και προκαλεί μεγάλες καταστροφές, και στα φύλλα και στους καρπούς του φυτού, καθιστώντας την παραγωγή, μη εμπορεύσιμη.

Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε δε, πως μέσα στο 2019 ο ΕΛΓΟ- “ΔΗΜΗΤΡΑ” διατύπωσε πρόταση για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας ντομάτας –θερμοκηπιακές καλλιέργειες- το οποίο όμως δεν έχει αποδεχτεί μέχρις ώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να το υλοποιήσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Ηρακλείου Κρήτης να αναγνωρίζουν τις ζημιές, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΟ Δήμητρα να προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης και η πολιτική ηγεσία να αδρανεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας επιβαρύνει αποκλειστικά τον παραγωγό» και ζήτησε αποζημιώσεις των παραγωγών για τις καλλιέργειες ντομάτας που καταστράφηκαν από την tuta absoluta αλλά και άμεσες ενέργειες για να αποφευχθούν οι ζημιές στο μέλλον.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας από την πλευρά του, τόνισε ότι η ένταξη μίας νέας δράσης σε τρέχον πρόγραμμα, προϋποθέτει την εξασφάλιση του απαιτούμενου προϋπολογισμού και απαιτεί μια προεργασία, που αφορά στον σχεδιασμό της δράσης και τον υπολογισμό του ποσού ενίσχυσης.  Βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία τροποποίηση του Προγράμματος ανά έτος, η οποία έγινε τον περασμένο Απρίλη από την προηγουμένη κυβέρνηση, η οποία, κατά τον Κώστα Σκρέκα, δεν συμπεριέλαβε τους παραγωγούς, που η καλλιέργεια τους καταστράφηκε από την tuta absoluta.

Παράθυρο ανοιχτό, ωστόσο, άφησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στο ενδεχόμενο για τροποποίηση του κανονισμού την επόμενη χρονιά, ώστε να ενταχθούν κι οι τοματοπαραγωγοί στο μέτρο 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 κι αφορά στις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.