w31-12372925510217

Δύο ακόμη αιωνόβιες ελιές καλωσόρισε χθες η οδός Αγγελάκη, προκειμένου να αντικαταστήσουν ισάριθμες που δεν τα κατάφεραν να ριζώσουν, από τις τριάντα συνολικά που φυτεύθηκαν τον Απρίλιο του 2020 σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η μία …νεοφερμένη φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη της δεντροστοιχίας. Τα δύο ελαιόδεντρα είναι, όπως και τα προηγούμενα δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη.

Τα κοντοκουρεμένα δέντρα έφτασαν νωρίς το πρωί οπότε και άρχισαν οι εργασίες μεταφύτευσης. Η αντικατάσταση των ελαιόδεντρων έγινε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Σταύρου Ανδρεάδη. «Αν τυχόν κάποιος θέλει να τις καλωσορίσει, ας κρεμάσει επάνω τους για γούρι ένα ματόχαντρο…» πρότεινε ο δωρητής μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πριν από δύο μέρες, προαναγγέλοντας τον ερχομό των αιωνόβιων δέντρων στη νέα τους γειτονιά. «Η ελιά είναι το δυνατό, σοφό δέντρο της πατρίδας μας. Την αγαπώ πολύ. Στις πόλεις μας ταιριάζει εξαιρετικά, γιατί φέρνει την ίδια την Ελλάδα μέσα στην καθημερινή ζωή μας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης. Τα αιωνόβια δέντρα που ρίζωσαν στην Αγγελάκη «αγαπήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής και τους Θεσσαλονικείς, σχολίασε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Ανδρεάδης και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της πόλης δεν απέκτησε μονάχα νέα όψη, απέκτησε “ ταυτότητα”, πρόσθεσε.

Οι αιωνόβιες ελιές που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Αγγελάκη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, θυμίζουν περισσότερο γλυπτά και αποτελούν ένα νέο τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. «Ένας βασικός άξονας της πόλης μας αποκτά χαρακτήρα…», δήλωσε ο δήμαρχος . «Τα δέντρα αυτά πέραν του ότι είναι πολύτιμα, θα έχουν ένα σύστημα άρδευσης και ένα εξαιρετικό σύστημα φωτισμού ώστε να τα απολαμβάνουμε και ως στοιχεία της πόλης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Χρειάζεται επιμονή κι αγάπη, ώστε η πόλη μας να αλλάξει. Και η Θεσσαλονίκη πράγματι αλλάζει και βελτιώνεται σε πολλούς τομείς», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Σταύρο Ανδρεάδη για τη χορηγία του, προς τα στελέχη του τομέα πρασίνου αλλά και προς τους Θεσσαλονικείς «που αγκαλιάζουν αυτές τις προσπάθειες».

«Αυτή που ήδη φυτέψαμε το πρωί είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σε ηλικία, αυτό μαρτυρά ο κορμός της» ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι περίεργο που οι δύο(προηγούμενες) δεν τα κατάφεραν , μιλάμε για δέντρα πολύ μεγάλης ηλικίας, πιθανόν το κεντρικό ριζικό σύστημα να μην βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες, ίσως το απαραίτητο χώμα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Ζωντανά γλυπτά και σκιερά δέντρα, οι αιωνόβιες ελιές θα συνεχίσουν να φωτίζονται το βράδυ και να αποτελούν μία «όαση τέχνης», σημείο αναφοράς μέσα στο πολύβουο γκρίζο αστικό τοπίο.

Σήμερα επίσης συνεργεία του δήμου φρόντισαν για την κλάδευση και την περιποίησή των υπολοίπων είκοσι οκτώ ελαιόδεντρων που έχουν προοδεύσει κι έχουν φουντώσει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.