w22-190633Borrell25970575

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” τη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, και ζήτησε την “ταχεία εφαρμογή” της.

“Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζητούμε την ταχεία εφαρμογή της”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Είναι ένα καθοριστικό στάδιο στις προσπάθειες με στόχο να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή της και την καλή πίστη στη συμφωνία” που υπογράφηκε την Παρασκευή, διευκρίνισε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν με την Τουρκία και τον ΟΗΕ μια συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, προβλέποντας ότι “ασφαλείς διάδρομοι” θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία θα ισχύει για “120 ημέρες”, δηλαδή τέσσερις μήνες, όσο χρόνο χρειάζεται για να εξαχθούν οι σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι στοιβαγμένοι στα ουκρανικά σιλό, καθώς μια νέα συγκομιδή πλησιάζει.

“Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία να μεταφέρει το συντομότερο δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της προς τις παγκόσμιες αγορές”, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει σκόπιμα τις αγροτικές υποδομές και τον εξοπλισμό όπως και τις μεταφορές της Ουκρανίας, ότι προκαλεί ελλείψεις καυσίμων και ότι δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική διατροφική αλυσίδα σε όλο τον κόσμο μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια και λεηλατώντας τα ουκρανικά σιτηρά.

“Η Ρωσία πράγματι έθεσε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να αρχίσει να αντιστρέφεται αυτή η αρνητική πορεία”, δήλωσε.

ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες γεωργικής πολιτικής για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών

Έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες για την αμειψισπορά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη. Ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από την επιλογή των κρατών μελών και των αγροτών, αλλά θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για δημητριακά που προορίζονται για προϊόντα διατροφής. Υπολογίζεται ότι θα επαναφέρει 1,5 εκατομμύρια εκτάρια σε παραγωγή σε σύγκριση με σήμερα. Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.

Η πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα.

Το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα αντιμετωπίζει ισχυρούς κινδύνους και αβεβαιότητες που πηγάζουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να προκύψουν επίσης ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας.

Λόγω της σημασίας αυτών των προτύπων GAEC (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) για τους στόχους διατήρησης του εδαφικού δυναμικού και βελτίωσης της βιοποικιλότητας στο αγρόκτημα ως μέρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του τομέα και της διατήρησης του δυναμικού παραγωγής τροφίμων, η παρέκκλιση είναι προσωρινή, για το 2023 και περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, που προκύπτουν λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αποκλείοντας επομένως τη φύτευση καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διατροφή των ζώων (καλαμπόκι και σόγια).

Η πρόταση της Επιτροπής είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ της παγκόσμιας διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου. Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην Πράσινη Συμφωνία. Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων θα προωθούν οικοσυστήματα και γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί στα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΓΠ. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επισιτιστικού μας συστήματος είναι θεμελιώδης για την επισιτιστική ασφάλεια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.