ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά ο καπνός ήρθε στην Ευρώπη ως φάρμακο για τον πονοκέφαλο ενώ είναι μία από τις καλλιέργειες, που άλλαξαν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και χιλιάδων στη χώρα μας.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες καπνού αλλά τα πιο ποιοτικά καπνά στον κόσμο φυτρώνουν στην Θράκη και κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης. Οι μπασμάδες είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο για το άρωμά τους αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Μάλιστα ο καπνός, που ανέθρεψε γενιές και γενιές ήταν από τις καλλιέργειες, που βασίστηκε η επαναστατημένη Ελλάδα για να ορθοποδήσει, αφού φυτευόταν και φύτρωνε παντού.

Ο καπνός φυτευόταν από την Κέρκυρα ως το Ηράκλειο Κρήτης κι από τη Σάμο μέχρι το Άργος και τα Ιωάννινα. Μετά τις συστάσεις και τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καλλιέργεια καπνού περιορίστηκε αισθητά και στην χώρα μας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει εξαγωγές στον καπνό σε ποσοστό άνω του 90%, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, συγκρατεί την κοινωνική συνοχή και δίνει ένα πολύ μικρό αλλά όχι ευκαταφρόνητο εισόδημα στους ανθρώπων των ορεινών -μειονεκτικών περιοχών.

Οι κύριες ποικιλίες, που καλλιεργούνται είναι μπασμάς, Μπέρλεϊ, Βιρτζίνια, Κατερίνης, οι οποίες διαφέρουν ως προς το φύλλο και το άρωμα αλλά ενίοτε κι από τον τρόπο επεξεργασίας, ανάλογα με την περιοχή.

Α.ΣΤ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.