082f6706-1879-

Αίτημα για διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2010 στα σημερινά επίπεδα, σε τρέχουσες τιμές και στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αναμένεται να θέσουν οι αντιπροσωπείες 16 κρατών μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο.

Επισημαίνεται πως εκτός της Ελλάδας, στις εν λόγω αντιπροσωπείες συμπεριλαμβάνονται η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία, με βασικό σκεπτικό του αιτήματος να μπορεί η νέα ΚΑΠ να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και η δασοκομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συγκεκριμένο θέμα προγραμματίζεται να εξεταστεί μαζί με την πορεία των συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020.

Παράλληλα, σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών θα εξετάσει τα εξής θέματα:

ις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2020. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις ποσοστώσεις για τα δέκα κύρια εμπορικά αποθέματα στη συγκεκριμένη λεκάνη.

-Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Θάλασσα και την Αλιεία – Προοπτικές μετά το 2020. Το Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει να συμπληρωθεί η μερική γενική προσέγγιση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας μετά το 2020.

Το Συμβούλιο θα προβεί επίσης σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη θέση που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ:

-στις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας στο πλαίσιο της διμερούς αλιευτικής συμφωνίας τους

-στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που θα πραγματοποιηθεί στις 18-25 Νοεμβρίου στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις, επίσης, για μια στρατηγική για τα δάση μετά το 2020, καθώς και για την εντατικοποίηση της δράσης της ΕΕ για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών του πλανήτη.

Τέλος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στις κυριότερες γεωργικές αγορές και στην συνέχεια για διάφορα θέματα, όπως:

-η βιοοικονομία

-η ασφάλεια τροφίμων

-η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σημειώνεται πως στο σημερινό Συμβούλιο την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.