w08-125842w06112452w05205743w0322584318255583

«Στις 9 Μάη 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογούσε κάτω από τα χτυπήματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε πάνω από το βομβαρδισμένο Ράιχσταγκ.

Οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις θα θυμούνται πάντα με θαυμασμό και σεβασμό τα 20.000.000 θύματα του σοβιετικού στρατού και λαού, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών κινημάτων που συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Οσο μελάνι και να χυθεί από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, η προσφορά τους έχει γραφτεί ανεξίτηλα με το αίμα τους στη συνείδηση των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα 77 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

«Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό – φασισμό» τονίζει η ανακοίνωση.

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης» προσθέτει το ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Ο πόλεμος ήταν δίκαιος μόνο από την πλευρά της ΕΣΣΔ που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής εξουσίας και από την πλευρά των αντιστασιακών κινημάτων που μάχονταν κατά της φασιστικής Κατοχής, για την επιβίωση και την προκοπή του λαού τους. Ήταν άδικος τόσο από την πλευρά του φασιστικού Αξονα όσο και από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων, που παρά τις διαφορές τους ανταγωνίζονταν εξίσου για την κατοχύρωση των κερδών και των γεωπολιτικών τους συμφερόντων».

«Η κοινή ταξική προέλευση του φασιστικού ‘Αξονα και των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων φανερώθηκε την επόμενη μέρα του πολέμου, όταν τα καπιταλιστικά κράτη που νίκησαν στον πόλεμο και τα ηττημένα σε αυτόν στράφηκαν από κοινού ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και το εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες, όταν πρώην φασίστες και ναζιστές ενσωματώθηκαν στους μηχανισμούς των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών» επισημαίνει το ΚΚΕ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «οι εικόνες των Βρετανών στρατιωτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων της Μέσης Ανατολής να μάχονται δίπλα στα Τάγματα Ασφαλείας και ενάντια στον ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη του 1944 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της κοινής ταξικής μήτρας των δημοκρατικών και φασιστικών αστικών πολιτικών δυνάμεων».

«Η Ιστορία του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και όλη η κατοπινή Ιστορία αποδεικνύει ότι ο φασισμός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας και επομένως η αντιφασιστική πάλη παραμένει λειψή, όταν δεν στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή της» αναφέρει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «η απροκάλυπτη βία ενάντια στο εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα αποτελεί συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής εξουσίας» και προσθέτοντας «γι’ αυτό και είναι ανιστόρητη και αντιδραστική η «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή η εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, η οποία αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις διώξεις των ΚΚ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και σημειώνει, μεταξύ άλλων, «στην Ουκρανία αποθεώνονται οι φασίστες του Μπαντέρα που κατέσφαξαν τον ουκρανικό λαό και ξεπλένεται το ναζιστικό τάγμα Αζόφ».

«Εξίσου ανιστόρητη και απαράδεκτη είναι η προσπάθεια της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας να εμφανιστεί ως συνεχιστής της αντιφασιστικής πάλης της ΕΣΣΔ, να οικειοποιηθεί τα σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών» τονίζει το ΚΚΕ.

«Οι σημερινές εξελίξεις με επίκεντρο τον ρωσοΝΑΤΟϊκό πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας και τους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία κάνουν πιο επίκαιρα τα διδάγματα και συμπεράσματα από τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται με «μήλον της Έριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Σήμερα, που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι αμερικάνικες βάσεις και γενικότερα η πολύπλευρη, αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστούν τον λαό μας «στόχο». «Στόχο» τον καθιστά και η όξυνση του ανταγωνισμού της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι προσπάθειες των ευρωενωσιακών, αμερικανικών και ΝΑΤΟικών επιτελείων να τραβήξουν την καπιταλιστική Τουρκία σε στενότερη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Τονίζει ότι «μοναδική ελπίδα παραμένει η πάλη των λαών στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κατάκτησης της σοσιαλιστικής εξουσίας».

«Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει από το σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σήμερα το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις δεν αφορά με ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία ή με ποια μερίδα της αστικής τους τάξης θα πρέπει να συνταχθούν, αλλά το αν θα προσφέρουν θυσίες στο βωμό των συμφερόντων της καπιταλιστικής εξουσίας ή στην πάλη για την ανατροπή της, στην πάλη για τον σοσιαλισμό, για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, για τα συμφέροντα της συντριπτικής της πλειοψηφίας» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, κάθε αυτοαπασχολούμενο, κάθε νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσει τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να δυναμώσει τις γραμμές του ΚΚΕ για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το ΚΚΕ είναι βέβαιο πως στο τέλος και πάλι οι λαοί θα νικήσουν και σε αυτόν τον αγώνα είναι αποφασισμένο να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.