ΦΩΤΙΑ Α1

Μείωση των βοσκοτόπων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκύπτει ήδη στην παγκόσμια σφαίρα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για τις επιπτώσεις, που θα έχει αυτό το φαινόμενο στα μνημεία και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, στην οποία ανήκουν κι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Ευρώπης.

Όπως είπε, αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται από τις ορεινές περιοχές που ζούσαν για αιώνες και ν΄ αλλάξουν τρόπο ζωής, καθώς τα βοσκοτόπια μειώνονται δραματικά, καθώς αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

«Οι επιπτώσεις στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών», εξήγησε, τονίζοντας ότι γι΄αυτόν το λόγο, πρέπει να δοθεί έμφαση στην τοπική δράση, διότι παράκτιες περιοχές, μπορεί ν΄απειληθούν και μαζί με αυτές και μνημεία, όπως αυτό της Δήλου. Ταυτόχρονα μπορεί ν΄ απειληθούν από ακραίες καιρικές συνθήκες και μνημεία, που ο περιβάλλων  χώρος έχει δασικό χαρακτήρα, όπως συνέβη στην αρχαία Ολυμπία.

«Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν ήδη την πολιτιστική κληρονομιά, πυρκαγιές, διάβρωση», εξήγησε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι οδηγούν σε κατολισθήσεις, πλημμυρικά φαινόμενα και γενικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. ¨Οι παράκτιες περιοχές, ήδη, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα καθώς υπάρχει μια αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Το ίδιο συμβαίνει με ορεινές και αρκτικές περιοχές».

«Η κλιματική αλλαγή υπονομεύει την ακεραιότητα των κινητών και ακίνητων μνημείων, επηρεάζει ακόμα και τις συλλογές που είναι μέσα στα μουσεία, αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, όλων αυτών των φαινομένων. Τα μνημεία μπορούν να διατρέξουν κίνδυνο εάν δεν αντιμετωπιστούν οι συνθήκες στις οποίες φιλοξενούνται από την αρχή, σωστά», τόνισε.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.