w19-70016Colombiamilitarypoliceofficer

Ήταν 14 ετών, μέλος φρουράς αυτοχθόνων και, σύμφωνα με τους δικούς του, αφοσιωμένος υπερασπιστής της «μητέρας μας Γης»: ο Μπρέινερ Νταβίντ Κουκουνιάμε δολοφονήθηκε από ένοπλους στη νοτιοδυτική Κολομβία, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη χώρα, που χαρακτηρίζεται η πιο επικίνδυνη στον πλανήτη για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Ο έφηβος συμμετείχε την Παρασκευή σε περιπολία φρουράς των αυτοχθόνων στην αγροτική περιοχή Μπουένος Άιρες, στον νομό Κάουκα, εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή της Κολομβίας, καθώς δρουν σε αυτή διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Άοπλοι, συνήθως με βίτσες ή ρόπαλα στα χέρια, οι φρουροί αυτοί, μέλη της τοπικής φυλής Νάσα, κάνουν καθημερινά περιπολίες στην περιοχή και συχνά συναντούν στον δρόμο τους ενόπλους, σύμφωνα με αντιπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυτοχθόνων στην Κάουκα (Consejo Regional Indígena del Cauca, CRIC).

Ωστόσο την Παρασκευή, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της φρουράς και άλλων μελών της κοινότητας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, τον μικρό Μπρέινερ Νταβίντ και άλλο ένα μέλος της φρουράς. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το CRIC.

Φωτογραφίες του εφήβου, με μπλε γιλέκο κι ένα σακίδιο περασμένο στον ώμο, τυπώθηκαν ή μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα και γνώρισαν τεράστια διάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τοπική ένωση των αυτοχθόνων, η ACIN, επέρριψε την ευθύνη για το αιματηρό επεισόδιο σε αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016. Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο των αυτοχθόνων, δύο ύποπτοι για τους φόνους συνελήφθησαν.

Ο Μπρέινερ Νταβίντ «ήταν υπερασπιστής της μητέρας μας Γης, φύλακας του εδάφους μας (…), ένα παιδί που προστάτευε τη ζωή», ανέφερε, σε καταγγελτικό τόνο, το CRIC.

Ο θάνατος του εφήβου, «σημαιοφόρου της προστασίας του περιβάλλοντος στην κοινότητά του στην Κάουκα, μας γεμίζει θλίψη», σχολίασε μέσω Twitter ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, καλώντας την εισαγγελία να επιταχύνει την έρευνα που διενεργεί.

Σύμφωνα με το INDEPAZ, ανεξάρτητο κολομβιανό κέντρο μελετών, ο Μπρέινερ Νταβίντ ήταν ο δεύτερος υπερασπιστής του περιβάλλοντος που δολοφονήθηκε από την αρχή της χρονιάς. Παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, έχουν δολοφονηθεί έκτοτε 1.288 τέτοιοι ακτιβιστές.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους ακτιβιστές, τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ή των δικαιωμάτων των εργατών γης. Για δυο χρόνια στη σειρά, το 2019 και το 2020, η χώρα των Άνδεων χαρακτηριζόταν η πιο φονική στον πλανήτη για τους ακτιβιστές από τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness (65 νεκροί το 2020).

Σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή, το 2021 δολοφονήθηκαν 145 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία.

Κοινωνικοί και κοινοτικοί ηγέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολόγοι μπαίνουν στο στόχαστρο διαφόρων ενόπλων οργανώσεων που δρουν σε πολλές απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της χώρας των Άνδεων, όπου η βία αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Αποστάτες των FARC, αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και μέλη συμμοριών κακοποιών, που σε πολλές περιπτώσεις σχηματίστηκαν από ηγέτες διαλυμένων ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, κατηγορούνται για τις δολοφονίες αυτές.

Μέρος των οδών της διακίνησης ναρκωτικών, οι νομοί Κάουκα και Βάγιε δελ Κάουκα συγκαταλέγονται στις περιοχές της Κολομβίας που πλήττονται περισσότερο.

Το Σάββατο, στον νομό Τσοκό (δυτικά), δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι δέκα ετών, σκοτώθηκαν από ενόπλους, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κοινότητα όπου ζούσαν.

Τη Δευτέρα, το πτώμα μιας γυναίκας βρέθηκε στον νομό Μέτα, στον συνώνυμο ποταμό, στο Πουέρτο Γαϊτάν. Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, επρόκειτο για τη Λους Μαρίνα Αρτεάγα, γιατρό, οικεία μορφή στην περιοχή, η οποία είχε εξαφανιστεί πέντε ημέρες νωρίτερα, ενώ το τελευταίο διάστημα εξέφραζε ανησυχία για την ασφάλειά της.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.