w25-21002024777260

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο, τόνισε ότι «αποκαλύπτεται πως η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους αξιοποιώντας έτσι και τελικά «παίζοντας» με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον. Έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας».

Είπε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε πως την στρατηγική αυτή επιλογή θα την πληρώσουν οι λαοί, προσθέτοντας ότι οι λαοί είναι που πληρώνουν και στη χώρα μας «τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ» και σημείωσε:

«Για να μη σας πω ποιος τελικά θα πληρώσει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο που προετοιμάζονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και μη μας πείτε πως δεν υπάρχει τέτοια προετοιμασία; Εδώ η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου και οι σύμμαχοι σας, σας αδειάζουν! Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που βαφτίζουν «διαφωνίες» τις τουρκικές αξιώσεις, τώρα και η ΕΕ σας προτρέπει για «καλή συνεργασία».

Είπε ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο «που μια νέα οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, επιταχύνοντας τα σχέδια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο και αντικατάστασή του με νέα εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο αμερικάνικο LNG, για το οποίο θα πληρώνει ο λαός μας για να κερδίσουν πολλαπλά από τη μεταφορά του οι εφοπλιστές».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την «επιδότηση – όπως λέτε – των λογαριασμών», μετατρέπει «τους αβάσταχτους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό. «Αφήστε λοιπόν, την κοροϊδία: πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτήν τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως «καταναλωτές», τώρα θα το πληρώνουμε ως «φορολογούμενοι»» επισήμανε και τόνισε: «Ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση» που όλοι σας με συνέπεια προωθήσατε και στηρίζετε.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό του νέου κλιματικού νόμου, πολύ πιο ακριβά αυτοκίνητα, γιατί τα παλιά αποσύρονται υποχρεωτικά, νέες επενδύσεις για ακριβότερη θέρμανση των κτιρίων, πανάκριβα κρατικά κτίρια με «πράσινα» υλικά». «Αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που θα επωμιστούν την αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό» σημείωσε στη συνέχεια τονίζοντας ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της «πράσινης μετάβασης» είναι «οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής πράσινου εξοπλισμού, οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για πράσινα κτίρια».

«Το κλίμα και η δήθεν προστασία του, τελικά, αξιοποιούνται για να πειστούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το – βαρύ – κόστος της «πράσινης μετάβασης» είπε, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στο κλιματικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας». Είπε ότι στο νέο κλιματικό νόμο προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες – από πλημμύρες ή πυρκαγιές περιοχές, «δηλαδή ό,τι προβλέπει η επαίσχυντη πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής: την περιβόητη Ατομική Ευθύνη». «Να πάτε να τα πείτε αυτά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, που έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που τρομάζουν ακόμα και με το ψιλόβροχο, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή.

Μίλησε επίσης για τα μεγάλα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας και των αποσπασματικών μέτρων και για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική. Σημειώνοντας ότι «οι αστερίσκοι που βάζουν ορισμένοι, δεν αλλάζουν την ουσία» του κλιματικού νόμου, είπε ότι την τελευταία δεκαετία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιός θα τρέξει πιο γρήγορα αυτή την πολιτική και σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ της «επεκτατικής» διαχείρισης και οι δικές του πράσινες λύσεις, είναι η πραγματική αφετηρία της ακρίβειας, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα» καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως κυβέρνηση διαμόρφωσε τις βασικές κατευθύνσεις του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ». «Σήμερα, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ’ τη ΝΔ, εφόσον είναι στην αντιπολίτευση, να προβάλει ως εναλλακτική, πιο φιλολαϊκή λύση την «πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη», με «ενεργειακή δημοκρατία», όπως λέει, ό,τι δηλαδή λέει ο κλιματικός νόμος της ΝΔ στο πρώτο του άρθρο» πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τον πυρήνα του ευρωενωσιακού σχεδιασμού για την «Ευρώπη της επόμενης μέρας» σημείωσε ότι «γι’ αυτό και τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Είναι πρακτικά «σαν δυο σταγόνες νερό», αναφορικά με την «πράσινη μετάβαση» και τη σημασία τους. Γι’ αυτό και όποιο κόμμα απ΄ αυτά και αν τσοντάρει στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η προσήλωσή του στην πολιτική της πράσινης ενέργειας που φτωχοποιεί το λαό προς όφελος των μονοπωλίων είναι δεδομένη».

Ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας για τη φτωχοποίηση και τον κώδωνα κινδύνου για μεγάλη επισιτιστική κρίση, ανέφερε ότι «μεγάλες εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια αναγκαίων για το λαό αγροτικών προϊόντων, παραχωρούνται σε μεγάλους ομίλους για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα». «Εμείς πάντως θέτουμε ως προτεραιότητα τη διατροφική επάρκεια του λαού μας και όχι τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας. Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει τον κλιματικό νόμο» τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ «πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά για άμεσα μέτρα στήριξης, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, απαιτώντας να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο».

Είπε ότι το ΚΚΕ προβάλλει τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπισει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, δεν σπέρνει αυταπάτες αθωώνοντας τον καπιταλισμό καθώς «η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το σύστημα είναι ο δημιουργός όλων αυτών των προβλημάτων που τείνουν στον αφανισμό της ανθρωπότητας». «Στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας, πραγματικά όμως ε;, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ειδικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός, θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να καλύψει συνδυασμένα όλες τις λαϊκές ανάγκες. Μπορεί να διασφαλίσει ταυτόχρονα την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και της ανεργίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία και ευημερία των κατοίκων» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.