w20-221813thumbnail

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στο Μαντούδι είπε ότι «την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ακόμα πανηγυρίζουν για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος είναι περισσότερο προσηλωμένος στους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και με τι ανταλλάγματα, εμείς βρισκόμαστε ξανά εδώ, στη Βόρεια Εύβοια, που χρόνια τώρα ζει τη μια καταστροφή μετά την άλλη. Από δω, λοιπόν, τους λέμε: Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός γιατί η χώρα του έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, γιατί έχει αναβαθμιστεί η συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και μας καθιστά στόχο επιθέσεων».

«Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός:

– Για τη νέα «αγορά του αιώνα», με τους νέους εξοπλισμούς για τα F-35 που θα ματώσει για να τα πληρώσει.

– Για τις “χρυσές δουλειές” που θα κάνουν οι εφοπλιστές με τη μεταφορά του αμερικάνικου LNG, στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

– Ούτε για τους στόχους της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”, που σπρώχνουν σε παζάρια με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και, τέλος πάντων, δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός γιατί η Ελλάδα, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, διεκδικεί το ρόλο του “καλού παιδιού” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όταν ο κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, της Ρωσίας και των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μεγαλώνει» πρόσθεσε.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η διεκδίκηση για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης καθώς και των αποζημιώσεων σήμερα με την εκτόξευση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, είναι για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου».

Τόνισε ότι ταυτόχρονα με τις διεκδικήσεις πρέπει να μπεί στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος γι’ αυτή την τεράστια καταστροφή ο οποίος «δεν είναι άλλος από μια κοινωνική οργάνωση, ένα κοινωνικό οικονομικό πολιτικό σύστημα, που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, ακόμα και την ανάγκη του να ζει προστατευμένος από τις φυσικές καταστροφές, στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων». «Ένοχος είναι αυτό το κράτος, το καπιταλιστικό κράτος, που είναι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, γιατί είναι φτιαγμένο να υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Με την φράση «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» σχολίασε τις υπουργικές εξαγγελίες για την αντιπυρική προστασία σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συνολικά η αντιπυρική προστασία, για μια ακόμα χρονιά, στηρίζεται κυρίως στην οργάνωση της κατάσβεσης – καταστολής, ενώ θα έπρεπε να δίνεται βάρος στη διαχείριση των δασών και στο πλαίσιό της στον σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη». Αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική «που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά», ενώ «το ανθρώπινο δυναμικό των δασικών υπηρεσιών καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών».

Υπογράμμισε ότι η όποια ανασυγκρότηση της περιοχής «δεν θα γίνει με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, τα δικά του δικαιώματα. Ούτε πρόκειται να λύσει το άμεσο, επείγον πρόβλημα της επιβίωσής του, της προστασίας του από νέες καταστροφές». «Η όποια «ανασυγκρότηση» έχει ως κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα έρθουν να επενδύσουν στον τουρισμό, στην ενέργεια, στον αγροτο-διατροφικό και κατασκευαστικό τομέα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε, με στοιχεία, στις ελλείψεις του σχεδίου ανασυγκρότησης σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών συνολικά και τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των μαζικών φορέων της περιοχής ενώ στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιόν», το ΚΚΕ απαντά: «Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών». «Γιατί το ΚΚΕ απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, αντιπαραθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της σχεδιασμένης κεντρικά οικονομίας της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας που μπορούν να επιτρέψουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Β. Εύβοιας, όσο και ολόκληρης της χώρας» είπε.

Κάλεσε τον λαό της περιοχής που συνεχίζει τον αγώνα του για να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες, τονίζοντας «οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες του λαού, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τα κέρδη του κεφαλαίου. «Αφήστε τους άλλους, τα κόμματα του κεφαλαίου, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, να μπαίνουν στη ζυγαριά του κεφαλαίου για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μπλέκοντας το λαό στο πόλεμο για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Πάρτε τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ για να παλέψουμε μαζί για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ όλες τις αποστολές στο εξωτερικό» πρόσθεσε σημειώνοντας στη συνέχεια: «Όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή σε ποιους ομίλους τελικά θα καταλήξει το ζεστό χρήμα, πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές, για να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης από την ακρίβεια, για να μην πληρώσει τη νέα κρίση που έρχεται αμέσως μετά την προηγούμενη, με τον λαό να πληρώνει πάντα τον λογαριασμό. Όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την πράσινη μετάβαση, δηλαδή τα κέρδη των ομίλων που θα επενδύσουν στο περιβάλλον, με πρόσχημα την προστασία του, εσείς στηρίξτε τις θέσεις του ΚΚΕ για να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, η γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό και άλλες, για να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε οτι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και ψηφίζουν αντιλαϊκούς – αντεργατικούς νόμους, τονίζοντας ότι «επιτέλους, πρέπει να σπάσει αυτό το απόστημα, με την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όπως ο νόμος Χατζηδάκη. Και αυτήν τη μάχη μπορούμε να τη δώσουμε μαζί στους τόπους δουλειάς. Δεν είμαστε μόνοι μας. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του».

«Όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά, μπορούν εύκολα και να τα βρουν, ποιος με ποιον στην κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας την επόμενη δύσκολη αποστολή σε βάρος του λαού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του: «Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ και στους αγώνες του. Και στις κάλπες για τις βουλευτικές, και μετά στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι φοιτητές προχθές έδειξαν το δρόμο. Χαιρετίζουμε τη νίκη τους για να έχουν συλλόγους αγωνιστικούς, με την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού!

Γιατί ξέρετε, είδατε πως δεν υπάρχουν πια σωτήρες. Υπάρχει μόνο ο λαός που αν το αποφασίσει μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ. Κι εκεί, σ’ αυτόν τον δρόμο μόνο, μπορούμε να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν».

 

 

Πηγή ΦΩΤΟ: ΚΚΕ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.