w29-144103w28200329naturalgas

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο “οικονομικός πόλεμος” κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

“Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

Προχθές, οι χώρες της G7 έκριναν ότι η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο “δεν είναι αποδεκτή”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις “να μην ανταποκριθούν στο αίτημα του Πούτιν” και χαρακτήρισε τη Ρωσία “μη αξιόπιστο πάροχο”.

“Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων”, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε παράλληλα ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να υπάρξει ένας διάλογος για την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τις “προσωπικές προσβολές” που δέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

“Οι προσωπικές προσβολές δεν μπορούν παρά να αφήσουν το σημάδι τους στις σχέσεις ανάμεσα σε επικεφαλής κρατών”, σχολίασε.

Ωστόσο πρόσθεσε: “Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ασφάλειας και ούτω καθεξής”.

Ο Πεσκόφ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε, χαρακτηρίζοντάς τες αναληθείς και σημειώνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός “πολέμου πληροφοριών”.

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, αλλά είναι παρών σε αυτές, πρόσθεσε επίσης ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι αύριο, Τετάρτη, θα γίνει σαφές αν υπάρχουν ελπίδες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν μια “σχεδόν άνευ προηγουμένου” άνοδο της υποστήριξης των Ρώσων στον Πούτιν και ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την “απόλυτη υποστήριξη” του πληθυσμού.

 

Πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου: Η Μόσχα είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

 

G7: Απορρίπτεται το αίτημα της Ρωσίας

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι όροι που έχει θέσει η Δύση, η οποία έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι «αρκετά εχθρικοί» και έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».

«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα προχθές ο ίδιος είχε επαναλάβει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να πληρωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, όπως συμβαίνει τώρα.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις χώρες του Κόλπου, επεσήμανε προχθές ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές της λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Ευρώπη αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ασία.

Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε ο Πεσκόφ προχθές, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Ο Πεσκόφ αντιδρούσε στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε πως το Βερολίνο θα κινηθεί «αρκετά γρήγορα» για να εξαλείψει την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία ίσως να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ως το καλοκαίρι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.