Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση, που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία ν΄ αναλάβει τις ευθύνες της, για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και σημείωσε ότι το σχέδιο, που υπάρχει για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός,  εκκρεμούν 69.387 αιτήσεις ασύλου και είχαν επαναπροωθηθεί μόλις 1.806 άτομα, εκ των οποίων αρκετά εξ αυτών, με δική τους βούληση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο με το 2015, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα ήταν από τη Συρία. Μίλησε και για σκοτεινή πτυχή ως προς τη λειτουργία ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων  και προανήγγειλε έλεγχο και λογοδοσία. Σημείωσε πως η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς εισέρχονται νέοι άνθρωποι, που το προφίλ τους, δεν ταιριάζει με αυτό του πρόσφυγα.

Υποστήριξε ότι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αποτυχημένη πολιτική, μηδενικής προστασίας και τόνισε ότι υπήρξε αδράνεια, υποκρισία και πρωτοφανής ανεπάρκεια. Υποστήριξε ότι το μόνο θέμα στο οποίο τα πήγε καλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η εκπαίδευση των παιδιών και η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και για την ανακούφιση των νησιών, που έχουν πληγεί. Εξήγγειλε δέσμη μέτρων, που αφορά σε τέσσερις άξονες ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με στόχο να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες.

Εξήγησε πως θα φτιαχτούν δέκα δομές στην ενδοχώρα και θ΄ αλλάξει ο τρόπος εξέτασης του ασύλου, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να μείνουν στη χώρα μας δεν θα πρέπει ν΄ αρνούνται τη μεταφορά τους.

Προανήγγειλε 400 συμβάσεις έργου στις υπηρεσίες ασύλου αλλά και κλειστά κέντρα κράτησης. Απαντώντας στη δευτερολογία του κ. Βαρουφάκη , ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παλαιότερα οι μετανάστες ήταν οι Ευρωπαίοι προς την Αμερική ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τίθενται ζητήματα εθνικής ασφάλειας ενώ έκανε αναφορά και στο Ellis Island.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ,  τονίστηκε ότι είναι υποκριτικό να κατηγορείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί δεν βρήκε μία ρόδινη κατάσταση κι έγινε λόγος για «αστοχία» του πρωθυπουργού, όταν αναφέρεται με θετικό τρόπο ως προς το Ellis Island.

«Μην είσαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα αφήσατε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στη συνέχεια για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι δεν υπάρχει ευαισθησία, μόνο από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι απ΄ την κυβέρνηση.

Το θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος, πάντως, επηρεάζει άμεσα και τον αγροτικό τομέα και αρκετά προβλήματα, πάνω στο ζήτημα της ασφάλισής τους, έχουν θέσει αγρότες προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.