w24-180732

«Στην Αττική επιχειρούν 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και από το πρωί έως τώρα το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν την βοήθεια της ΕΛΑΣ», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

«Λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες. Και από αύριο το πρωί αναμένεται να υπάρχει λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και παγετός», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ επισήμανε, πως «από το πρωί η ΕΛΑΣ, στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπει την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων».

Σχετικά με την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ο υφυπουργός τόνισε ότι από το πρωί εξελίσσεται συνεχώς ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να είναι το εθνικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ πρόσθεσε πως έχει απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων, ενώ των υπολοίπων οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «έγινε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να διασφαλιστούν οι παράπλευροι δρόμοι και να μην εισέρχονται οδηγοί βαρέων οχημάτων στην Αττική οδό.

Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικότερα στα πολύ δύσκολα σημεία που γνωρίζουμε ότι είναι η Μαλακάσα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής οδού, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς αυτήν του Αεροδρομίου. «Είναι μια δύσκολη επιχείρηση», τόνισε, γιατί προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής οδού από άλλα οχήματα ώστε με ασφάλεια να μπορεί να γίνει αντιδρόμηση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε συγκρούσεις και άλλα ατυχήματα».

«Αυτή την ώρα επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση που δυσχεραίνει την αντιδρόμηση», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. «Είμαστε όμως σε συνεργασία με την περιφέρεια και την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να διασφαλιστούν οι δρόμοι από τους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης και να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική οδό. Το πρόβλημα της Αττικής οδού επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την συμφόρηση σε δρόμους που οδηγούσαν προς τα εκεί, όπως η περιφερειακή του Υμηττού και η Μεσογείων, με αποτέλεσμα βέβαια να υπάρξει μια γενικότερη δυσκολία από πλευράς κυκλοφορίας σε βασικούς άξονες της Αττικής».

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται εάν στα οχήματα τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. «Υπάρχει η παρουσία αστυνομικών, γίνονται έλεγχοι. Δεν επιτρέπεται η κίνηση αυτοκινήτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες», είπε ακόμη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Κατεχάκη και στην Αττική οδό, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών δεν έφερε αντιολισθητικές αλυσίδες με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν έντονα αυτά τα προβλήματα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και το επόμενο διάστημα τους βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία ανοιχτούς», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως την μετακίνησή τους, είτε προς νοσοκομεία, είτε οπουδήποτε αλλού να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην ΕΛΑΣ και η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.