agroton

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες στην Καβάλα μικρομεσαίοι αγρότες από δεκάδες χωριά του Παγγαίου, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το ύψος του κόστους παραγωγής που τους ξεκληρίζει και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Από το πρωί οι αγρότες με τα επαγγελματικά τους οχήματα συγκεντρώθηκαν στα χωριά και ενώθηκαν σε μια μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Εκεί, αντιπροσωπεία των Συντονιστικών Επιτροπών κατέθεσε κείμενο με το πλαίσιο αιτημάτων που επεξεργάστηκαν οι αγρότες το τελευταίο διάστημα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον διευθυντή Διεύθυνσης Γεωργίας της ΠΕ Καβάλας και τον δήμαρχο Παγγαίου.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν με πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Αγρότη, πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ» που κατέληξε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες κατέθεσαν και στη διεύθυνση του ΕΛΓΑ το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες, στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί σταφυλιών και αμυγδάλου,  ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, που είναι αγώνας επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους, ενώ αναδείχθηκε από την κινητοποίηση, αλλά και τις μαζικές διεργασίες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κάθε χωριό η ανάγκη οργάνωσης των αγροτών προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας τους.

Εδώ και περίπου 3 βδομάδες, οι αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν συνελεύσεις και προχώρησαν στη σύσταση αγροτικών επιτροπών από χωριό σε χωριό, όπως και Συντονιστικό των Επιτροπών του Παγγαίου. Μέσα από αυτές τις μαζικές διεργασίες, συζήτησαν τόσο τα διαχρονικά όσο και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαμόρφωσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

«Απαιτούμε να πουλάμε τις παραγωγές μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας και να μένει κάτι για να ζήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών και περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

Συγκεκριμένα για την περιοχή:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άμεση αποζημίωση των επιτραπέζιων σταφυλιών.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, που ενώ είδαμε τις παραγωγές μας μειωμένες έως και 90%, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ίδια αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ προς όλους τους παραγωγούς σε όλους τους νομούς. Οι εκτιμήσεις να γίνονται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, ώστε να έχει ο παραγωγός το δικαίωμα «πραγματικής» ένστασης. Φέτος η ζημιά προκλήθηκε στα αμύγδαλα τέλη Μαρτίου και οι εκτιμήσεις έγιναν μετά από δύο μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να μην αποζημιωθούν για την πραγματική ζημιά και σε ορισμένα κτήματα να μη γίνει καν εκτίμηση. Εάν δεν επαρκεί το προσωπικό να γίνουν άμεσες προσλήψεις.
  • Να απλοποιηθεί η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κατάργηση παραβόλου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.