κουρετας

Ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αναλύει στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 τις λάθος στρατηγικές επιλογές για χρόνια στη χώρα, που σήμερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δρουν πολλαπλασιαστικά στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, οι αλευροβιομήχανοι αγόραζαν μαλακό σιτάρι από την Ουκρανία 170 ευρώ τον τόνο. Τώρα αγοράζουν από Βουλγαρία, αλλά και από Ρουμανία έναντι 440 ευρώ τον τόνο. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και η Ουγγαρία θέλουν να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών για να χτίσουν εθνικό απόθεμα. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση επιδιώκει να αγοράσει από τους παραγωγούς με 300 ευρώ τον τόνο. Τί θα συμβεί; Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου έχουν ήδη θερίσει και έχουν αποθέματα.

Η Ελλάδα συζητά να εισάγει μαλακό σιτάρι από Αμερική. Ένα καράβι έχει 30.000 τόνους και θα το πληρώσουμε 700 ευρώ τον τόνο. Και έχει και υψηλή πρωτεΐνη που δεν κάνει για το δικό μας ψωμί όπως το έχουμε συνηθίσει.

Ποια είναι η εθνική μας στρατηγική;

Ήδη, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έβαλαν όριο στις αγορές σε αλεύρι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει ξανά στον μεγεθυντικό φακό τα προβλήματα της αγροδιατροφής. Η Ευρώπη εισάγει το 40% του μαλακού σιταριού που καταναλώνει. Και η Ελλάδα το 75%. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πώς θα αντιμετωπίσει την αγροδιατροφική κρίση που έφτασε στην πόρτα μας;

Τα ΜΜΕ ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα. Μήπως θα έπρεπε να ασχολούνται πιο πολύ; Μήπως η κρίση στην Ουκρανία μας αλλάξει την διατροφή μας; Αν δείτε την ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Η χώρα, αρχίζοντας από το μαλακό σιτάρι, πρέπει από «χθες» να δημιουργήσει εθνικό απόθεμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.