20191006 Inter-parliamentary Conference on Climate Change, 6—7 October 2019. Family photo.

Φιλόδοξους στόχους για την μείωση των ρύπων, την αύξηση της ηλεκτροκίνησης και την αλλαγή κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου προς την πράσινη οικονομία έθεσε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στο Ελσίνκι, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Επιτροπών Περιβάλλοντος των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Τα κύρια θέματα της Διάσκεψης ήταν οι στρατηγικές για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης των εκπομπών έως το 2030, καθώς επίσης κι ο ρόλος ενός χρηματοοικονομικού τομέα προσανατολισμένου στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε συζητήσεις, που κατά καιρούς έχουν γίνει στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής,  ότι η μείωση εκπομπών αερίων ρύπων, τρίτη γενιά καυσίμων, φιλικών φυτοπροστατευτικών προς το περιβάλλον, ενεργειακή απόδοση των υπολειμμάτων, αλλαγή αυτοκινήτων, με την αύξηση των μεγεθών της ηλεκτροκίνησης, στην οποία η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Τόσο η Γεωργία όσο κι η Κτηνοτροφία  θα κληθούν ν΄αλλάξουν μοντέλο ανάπτυξης κι ενδεχομένως να ωφεληθούν κάποιες λιγότερο ενεργοβόρες καλλιέργειες ή εκτροφές.

Οι στόχοι της Ελλάδας 

Η κ. Σία Αυγερινοπούλου στις δύο παρεμβάσεις της τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις κοινές προσπάθειες και τους στόχους για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, με βάση την πρόσφατη έκθεση IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η χώρα, πρόσθεσε, εργάζεται στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων έως το 2030, ήτοι τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, μερίδιο αγοράς 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5%, αύξηση χρηματοδοτικών πόρων της Ε.Ε. σε δράσεις  για το κλίμα από 20% έως 25%  και μείωση των εκπομπών αυτοκινήτων κατά 37,5%.

Η Ελλάδα προχωρά στον σχεδιασμό πολιτικής σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Σία Αυγερινοπούλου. Αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, που προβλέπεται να εγκριθεί έως τις αρχές του 2020, τονίζοντας ότι η χώρα προτίθεται να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Επιπλέον μίλησε για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με επίκεντρο την ενέργεια, το περιβάλλον και τις βιώσιμες υποδομές. Στην Διάσκεψη για το Κλίμα, μάλιστα, κατέθεσε και κείμενο, που υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, σχετικό με την ανάγκη ανάληψης δράσης έναντι της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου, το οποίο έτυχε της στήριξης των αντιπροσωπειών των εθνικών κοινοβουλίων.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.