zhmies-farsala-5

Νέο πλήγμα από χαλαζόπτωση δέχτηκε η επαρχία Φαρσάλων αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η καταιγίδα με έντονη βροχή και χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες σε μεγάλη έκταση, σε χωριά του πρώην δήμου Πολυδάμαντα, όπως τα  Άνω και Κάτω Βασιλικά, τη Νεράιδα,  τις Ξυλάδες, το Πολυδάμειο, την Αμπελιά και τον Παλαιόμυλο. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας ενώ καταστράφηκαν επίσης έτοιμες καλλιέργειες σιτηρών και ελαιοκράμβης που δεν είχαν αλωνιστεί.

Πολλοί αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση καθώς είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται μέσα σε ένα εικοσάλεπτο. Επίσης τα χωράφια έχουν κρατήσει πολύ νερό αφού η βροχή ήταν καταρρακτώδης ενώ οι αγροτικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες. Αξίζει να τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη χαλαζόπτωση που πλήττει μέσα στον Ιούνιο την περιοχή των Φαρσάλων.

ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ: Εδώ και τώρα αποζημιώσεις στο 100%

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται ακόμα μια φορά το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΚΟΒ Φαρσάλων θα επισκεφτεί τη Δευτέρα τις πληγείσες περιοχές, ενώ με ανακοίνωση της η ΚΟΒ καλεί τους πληγέντες αγρότες  να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Επιβεβαιώνεται ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή. Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πάνε χαμένοι και μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες. Ειδικά φέτος η καταστροφή σημειώνεται τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί από τις τεράστιες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα και λιπάσματα και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να οργανωθούν και να αγωνισθούν, γνωρίζοντας ότι παρόλο που χρυσοπληρώνουν τον ΕΛΓΑ, αυτός ποτέ δεν καλύπτει τη ζημιά 100%. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μη δεχθούν τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου.

Να καταδικάσουν τον εμπαιγμό και να απαιτήσουν:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες και 100% αποζημίωση. Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
  • Αντιχαλαζική προστασία με ευθύνη του κράτους.»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.