krithari_agrometeo

Σε όλες τις περιοχές έχει βρέξει αρκετά και οι συνθήκες για την σπορά διαμορφώνονται ευνοϊκές. Όμως οι εκτάσεις φαίνεται πως θα μειωθούν σε σχέση με πέρσι.

Ξεκινά αυτές τις ημέρες η σπορά του κριθαριού με τον καιρό εξαιρετικά ευνοϊκό για τους παραγωγούς όλης της χώρας. Το προϊόν πάντως φαίνεται να χάνει στρέμματα πανελλαδικά, προς όφελος του σκληρού σιταριού, αλλά και της ελαιοκράμβης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και υπέυθυνος για το πρόγραμμα της συμβολαιακής του βυνοποιήσιμου, σε κάποιες περιοχές άρχισαν οι σπορές και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα μπουν στο φουλ, εφόσον διατηρηθεί ο καλός καιρός. Τα εδάφη έχουν δεχτεί αρκετές βροχές το περασμένο διάστημα, όμως τώρα επικρατεί καλοκαιρία και θα στεγνώσουν χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επαρκής υγρασία και ενδέχεται να φυτρώσουν τα κριθάρια, ακόμα και χωρίς να βρέξει. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει εντάξει φέτος κατά τι περισσότερες από πέρσι εκτάσεις βυνοποιήσιμου στα συμβόλαια. Όπως εκτιμά ο κ. Κωτούλας οι εκτάσεις φέτος που θα σπαρούν με κριθάρι στην Ελλάδα γενικά, θα είναι σχετικά στα ίδια με πέρσι επίπεδα, καθώς οι τιμές πέρσι ανέβηκαν. Για φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προς το παρόν έχει κάνει συμβόλαια με 180 ευρώ τον τόνο, ενώ πέρσι αυτά προέβλεπαν τιμή 172 ευρώ τον τόνο, αν και στο τέλος πληρώθηκαν προς 182 ευρώ τον τόνο.

Ο Στέργιος Γκιργκίρης είναι γεωπόνος στη Νέα Ζίχνη Σερρών και κάνει και εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, το ενδιαφέρον των παραγωγών για σπορά κριθαριού κρίνεται περιορισμένο, ειδικά του βυνοποιήσιμου. Και πέρσι οι εκτάσεις ήταν λίγες στις Σέρρες, όμως φέτος φαίνεται πως θα υπάρξει έξτρα μείωση γιατί, σύμφωνα με τον κ. Γκιργκίρη οι παραγωγοί δεν φαίνεται να έχουν να περιμένουν κάτι… εντυπωσιακό ως προς τις τιμές, σε αντίθεση βέβαια με το σκληρό σιτάρι, που έχει εκτοξευθεί ήδη, αλλά και το βαμβάκι. Ο έμπειρος γεωπόνος εκτιμά πως το όποιο ενδιαφέρον για σπορά κριθαριού στην περιοχή, θα αφορά ως επί το πλείστον γεωργοκτηνοτρόφους, που το χρειάζονται για τις μονάδες τους.

Στη Λάρισα, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, αναμένεται να σπαρούν λιγότερα στρέμματα με κριθάρι, καθώς ο κόσμος στρέφεται κυρίως προς ελαιοκράμβη ή σιτάρι.

Στο Κιλκίς ο γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων βλέπει ενδιαφέρον για το ζωοτροφικό κυρίως προϊόν, για το οποίο όπως λέει οι τιμές τώρα έχουν ανέλθει στα 270 ευρώ ο τόνος.

Στην Ορεστιάδα, τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, κ. Λάμπης Κουμπρίδης δεν θα καλλιεργηθεί κριθάρι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.