20191008PHT63712_original

Δέσμευση της κάλυψης του χάσματος μεταξύ των επιδοτήσεων, που εισπράττουν οι αγρότες μέσω του πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός και μεταξύ των κρατών μελών, ανέλαβε ο υποψήφιος για την θέση του νέου Επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowski, κερδίζοντας έτσι την έγκριση των ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την διάρκεια ακρόασής του την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Δηλαδή, σύμφωνα με την ορολογία των τεχνοκρατών της Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της εσωτερικής και εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων κατά την διάρκεια της πενταετίας 2021 – 2025, γεγονός που για την χώρα μας σημαίνει απώλειες, καθώς στο καλύτερο σενάριο ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ παραμένει στα σημερινά επίπεδα ενώ τα μερίδια μεταξύ των νέων και των παλαιών κρατών της Ε.Ε. εξισώνονται.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις που ανέπτυξε ο υποψήφιος Επίτροπος Γεωργίας, σε γενικές γραμμές, ζήτησε καλύτερη στήριξη για τους ευρωπαίους αγρότες, προκειμένου να αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την ασφαλή προμήθεια υψηλής ποιότητας και υγιεινής διατροφής σε 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Αυτό απαιτεί κατάλληλη χρηματοδότηση, πρόσθεσε, υποσχόμενος να αγωνιστεί για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με ισχυρό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα για τις απόψεις του σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και για το αν προτίθεται να υποβάλλει νέες νομοθετικές προτάσεις. Τον ρώτησαν επίσης για το πως σκοπεύει:

-να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΚΑΠ,

-να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νέων γεωργών στην Ε.Ε.,

-να καταπολεμήσει τη συγκέντρωση των γαιών και να διασφαλίσει ότι οι άμεσες ενισχύσεις θα αποδίδονται σε πραγματικούς αγρότες.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μάθουν πώς ο νέος Επίτροπος σχεδιάζει:

-να αντιμετωπίσει τα προστατευτικά μέτρα των ξένων χωρών,

-να χρηματοδοτήσει μέτρα που σχετίζονται με την αγορά και πώς

-θα διασφαλίσει ότι οι αγρότες και τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών στην Ε.Ε. δεν θα υποστούν ζημιές από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ακρόασης εδώ και εδώ .

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανάδειξης της νέα Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου εάν έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες για να κηρύξει την λήξη των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων. Εάν ναι, η Ολομέλεια θα ψηφίσει για το αν θα επιλέξει ή όχι την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύνολο στις 23 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.