IMG_0568 έγγραφο

Το ευνοϊκό σενάριο της αγοράς, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλά αποθέματα και θετικές εκτιμήσεις, κυριάρχησε κατά την διάρκεια του 38ου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (International Kiwi Organization) – IKO που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, από 8 έως 10 Σεπτεμβρίου 2019, καθοδηγώντας το σε αισιόδοξη ολοκλήρωση.

«Για πολλά χρόνια η ετήσια συνάντησή μας αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για την ενημέρωση σε ακτινίδια παγκοσμίως», δήλωσε ο Patrizio Neri, Συντονιστής του Συνεδρίου του Τορίνο. «Οι παρόντες εκπρόσωποι ανέκαθεν αντιπροσώπευαν τις κύριες χώρες παραγωγής και τα συμφέροντα του κλάδου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η συνάντησή μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νέα δυναμική του κλάδου. Η πρότασή μου, που εγκρίθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, είναι η δημιουργία μιας Επιτροπής ικανής να συλλέγει και να επεξεργάζεται δεδομένα και αριθμούς για εκείνες τις χώρες που ισχυρίζονται ότι κατέχουν ισχυρό μερίδιο στην αγορά, χωρίς να παρέχουν σαφή στοιχεία για τις παραγωγές τους».

Η εποχή συγκομιδής των ακτινιδίων τελειώνει στο νότιο ημισφαίριο, με μια φυσιολογική εμπορική δραστηριότητα. Η Χιλή κλείνει τα φορτία σε προορισμούς στο εξωτερικό και η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να ολοκληρώσει τις αποστολές σε λίγες εβδομάδες. Όσον αφορά το Βόρειο Ημισφαίριο, ο IKO αναμένει μια ισορροπημένη παραγωγή το 2019, όχι υπερβολική αλλά καλής ποιότητας. Η Ελλάδα και η Γαλλία παρουσιάζουν σταθερότητα, ενώ η ιταλική συγκομιδή υφίσταται συρρίκνωση κατά 10% για την ποικιλία Hayward.

Όλοι οι 38 συμμετέχοντες-εκπρόσωποι των μελών του ΙΚΟ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ποιότητα και τη σωστή αξιοποίηση του προϊόντος. Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος πρόωρης συγκομιδής πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, ακόμη και αν ο πειρασμός για ορισμένους παραγωγούς είναι πιο ισχυρός σε μια κατάσταση όπως η σημερινή.

Μια δεύτερη πτυχή που ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη για τους συμμετέχοντες αφορούσε το ακανθώδες ζήτημα της παραποίησης/απομίμησης της προέλευσης. Μετά τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν πέρυσι στη Γαλλία και την Ιταλία, για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι νομικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες στα δικαστήρια, ο IKO συνιστά να δοθεί προσοχή ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων παρανομιών και αποτελεί πάγια θέση του η πλήρη διαφάνεια στην αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών εξετάστηκαν τεχνικά θέματα που σχετίζονται με φυτοϋγειονομικά ζητήματα που αφορούν κυρίως την καλλιέργεια στις κύριες χώρες παραγωγής, όπως το βακτηριακό έλκος και η ασφυξία ακτινιδίων. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι επικεντρώθηκαν στο θέμα της ασιατικής βρωμούσας (Halyomorpha halys). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέματα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί από τα εθνικά θεσμικά όργανα των χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερη ενημέρωση του προβλήματος, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης.

Για περισσότερα δείτε τον πίνακα παγκόσμιας παραγωγής ακτινιδίου, όπως διακινήθηκε στο πλαίσιο του ΙΚΟ 2019: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ_ΙΚΟ 2019

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.