w21-113456IMG7419

Με μια καινοτόμα …πιατοθήκη που ανακυκλώνει το περισσευούμενο νερό ποτίζοντας το ενσωματωμένο φυτό, συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό μαθητικής εικονικής επιχείρησης του Junior Achievement Greece μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, οι οποίοι «βάφτισαν» το πρότζεκτ τους Χλωρίς (Chloris), από τη θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία.

Η Chloris αποτελεί το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 23 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος).

Οι μαθητές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εργάστηκαν με προσήλωση και σχεδίασαν την πιατοθήκη προσδοκώντας να παρουσιάσουν στην «αγορά» ένα προϊόν λειτουργικό, αλλά και να ενεργοποιήσουν την οικολογική συνείδηση όσων νοιάζονται και σέβονται το περιβάλλον.

«Από την αρχή ήμασταν σίγουροι ότι θέλαμε να συστήσουμε μία εικονική επιχείρηση που θα έχει πράσινο και οικολογικό αποτύπωμα. Διενεργήσαμε έρευνα για τη σπατάλη του νερού και οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι ξοδεύουν περισσότερο νερό στην κουζίνα και την τουαλέτα του σπιτιού τους. Εκεί επικεντρώσαμε. Μετά από αναζήτηση καταλήξαμε στην κατασκευή μίας οικολογικής πιατοθήκης, με στόχο να μην πηγαίνει χαμένο το νερό που στραγγίζει από τα πιάτα, τα ποτήρια και τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρησιμοποιεί μία οικογένεια», εξήγησε ο πρόεδρος της Chloris Οδυσσέας Κουτρολίκος. «Στη συνέχεια παραγγείλαμε το ξύλο που θα χρησιμοποιούσαμε. Δεν ήταν ακριβό. Πήγαμε στο μηχανουργείο της Σχολής και με τη βοήθεια των υπαλλήλων του, κατασκευάσαμε την πιατοθήκη», συμπλήρωσε η διευθύντρια marketing της εικονικής επιχείρησης Άννα Μπαλλή.

Το υλικό της πιατοθήκης έχει πολλές διαφορετικές στρώσεις ξύλου, με αποτέλεσμα να μην είναι απορροφητικό και το νερό να γλιστράει στην επιφάνειά του. Με την ειδική κλίση που έχει, στραγγίζει όλο το νερό σε μία ειδική -επίσης ξύλινη- ενσωματωμένη υποδοχή, όπου μπορούν να τοποθετηθούν γλάστρες.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Κουτρολίκο, ενδείκνυται για φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή φαγητού, όπως μαϊντανός, ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός κ.ά. Η δε τιμή πώλησής του θα μπορούσε να είναι από 15-20 ευρώ καθώς, όπως εξηγεί η Άννα Μπαλλή, «κάνοντας έρευνα στην αγορά, βρήκαμε ότι μία πλαστική πιατοθήκη φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ. Επομένως, η Chloris είναι άκρως ανταγωνιστική και θα δίνει τη χαρά της επαναχρησιμοποίησης του νερού για την άρδευση φυτών».

Ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι μαθητές πήραν από την αρχή πολύ σοβαρά το πρότζεκτ και «δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά για να στήσουν από το μηδέν την εικονική επιχείρηση και να σχεδιάσουν την πιατοθήκη», δήλωσε η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου επιχειρηματικότητας και μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου.

*Πηγή φωτογραφιών: Αμερικανική Γεωργική Σχολή

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.