γόβες

Τα μικρόβια, που «τρυπώνουν» στα νύχια μας και κυρίως στα νύχια των ποδιών, δεν είναι πάντα αθώα. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που πηγαινοέρχεται στο χωράφι με πέδιλα, μέσα στο σπίτι χωρίς παντόφλες να κολλήσει μύκητες στα νύχια. 

Της Ελένης Αργυρίου

Οι μύκητες των ονύχων δηλαδή η ονυχομυκητίαση, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, καταστρέφουν αργά και σταθερά τα νύχια, δίνοντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα αλλά συχνά μπορεί να προκαλούν πόνο. Χρειάζεται, δε, άμεσα κάποιος διαβητικός, αν δει πρόβλημα στα νύχιά του να επισκεφθεί γιατρό. 

Αρκετοί άνθρωποι αδιαφορούν για αυτό που συμβαίνει στα νύχια τους, νομίζοντας πως δεν είναι σοβαρό, ενώ υπάρχουν γυναίκες, που προσπαθούν να «καλύψουν» το πρόβλημα βάφοντας με βερνίκι τα άρρωστα νύχια. 

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων – Ποδολόγων, Μάνος Α. Αρβανιτάκης, αν παρατηρήσετε ότι κάποια από τα νύχια σας αλλάζουν χρώμα, παραμορφώνεται το σχήμα τους, γίνονται πολύ παχιά και σκληρά, ενώ οι άκρες τους σπάζουν πολύ πιο εύκολα, τότε ο μύκητας (υπάρχουν αρκετά είδη) έχει κάνει τη ζημιά του.

Πρόληψη και αντιμυκητασιακά σκευάσματα 

Τα νύχια καθρεφτίζουν την υγεία οργανισμού μας κι αποτελούν πολλές φορές μέσο διάγνωσης για πολλές παθήσεις. Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. 

Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της ονυχομυκητίασης είναι η καλή υγιεινή και η σωστή φροντίδα των ποδιών και των νυχιών, καθώς κι η χρήση ειδικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων. 

Επίσης, προτείνεται να μη χρησιμοποιούν άλλα άτομα τα προσωπικά μας αντικείμενα (πετσέτες, σαγιονάρες) και να μην περπατάμε ξυπόλυτοι στην παραλία ή άλλους δημόσιους χώρους. Πολύ περισσότερο να είμαστε προσεκτικοί στο χωράφι και να μην αλλάζουμε γαλότσες ακόμη και με προσφιλή μας πρόσωπα.

Υπάρχουν πολλές και διάφορες συνταγές, που υπόσχονται θαύματα, αλλά πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, μια επίσκεψη στον δερματολόγο ή στον ποδίατρο είναι απαραίτητη. H αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από το είδος του μύκητα, που προσβάλλει το νύχι. 

Ο ειδικός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία (αντιμυκητιασικά χάπια, αλοιφές τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ) ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.