χρημα 8

Αναγκαία κρίνει η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την διασφάλιση των παραδοσιακών πολιτικών, για τα ταμεία Συνοχής και Γεωργίας (ΚΑΠ) ενώ ετοιμάζει οδικό χάρτη για να μειωθούν οι συνέπειες του Brexit, οι οποίες αναμένεται να έχουν πολλαπλές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας τους βουλευτές η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μη μειωθούν οι πόροι για τα διαρθρωτικά ταμεία Γεωργίας και Κοινωνικής Συνοχής. 

“Η διατήρηση του ύψους των δαπανών για αυτές τις δύο πολιτικές, στο σημερινό περίπου επίπεδο, κρίνεται αναγκαία”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση επιδιώκει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κράτη-μέλη, που υπέστησαν τις επιπτώσεις της εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δε της Ελλάδας η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, με μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της.  Στόχος είναι, είπε,  η πρόβλεψη αυτή, σε δημοσιονομικούς όρους, να οδηγήσει στο κατάλληλο ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα, αυξάνοντας το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης. 

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε στην αρμόδια επιτροπή Εθνικής Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, “το ύψος του νέου Προϋπολογισμού της ΕΕ θα επηρεασθεί σημαντικά λόγω του Brexit”, το οποίο, όπως είπε, “ έχει πλέον μπει στην καθημερινότητα όλων μας, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μας επηρεάζουν άμεσα”.

Αναφερόμενος στο “ Brexit χωρίς συμφωνία” τόνισε πως αν συμβεί αυτό το σενάριο  την 1η  Νοεμβρίου 2019 η Μεγάλη Βρετανία θα είναι χώρα εκτός Ε.Ε. Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή και δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε εναλλακτική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο. Σε εθνικό επίπεδο έχει υλοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά ένας διϋπουργικός σχεδιασμός από το υπουργείο Εξωτερικών και ένα σχέδιο δράσης με σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για το σενάριο no deal”.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρόκειται ” άμεσα να καταθέσει νέο πολυνομοσχέδιο με τις επιμέρους δράσεις και ρυθμίσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της σύνθετης αυτής πρόκλησης που συνεπάγεται το BREXIT.   Βραχίονας της νομοθετικής ρύθμισης είναι το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων (Αction Plan) με 128 εκκρεμότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα Υπουργεία και τις Αρχές το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο”, είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την μετά -Brexit εποχή. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.