ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΖΗΜΙΕΣ

Οι Ελληνίδες οδηγούν πιο προσεκτικά κι έχουν λιγότερες τροχαίες παραβάσεις ή σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Οι Ελληνίδες σοφερίνες λοιπόν τα πάνε καλύτερα στο τιμόνι, παρότι ακούν τα εξ αμάξης, από το “πήγαινε σπίτι να πλύνεις κανένα πιάτο”, “μέχρι πως οδηγείς έτσι… με διάφορα γαλλικά στολίδια”.

Το γεγονός ότι οι Ελληνίδες είναι καλύτερες πάνω στο τιμόνι, το επιβεβαίωσε ο καθ΄ύλην αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, Σπύρος Λάσκος, ο οποίος μίλησε στην αρμόδια Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, υπό την προεδρία του βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Κέλλα.

Τα χειρότερα μαντάτα είναι για τους μοτοσικλετιστές, αφού, όπως εξήγησε, έχουμε ρεκόρ  στην Ευρώπη, παρότι είχαμε μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους πεζούς. Στην τρίτη ηλικία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα τροχαία ατυχήματα και τους ηλικιωμένους.

Κατά τ΄άλλα υπερβολική ταχύτητα, μέθη, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, αντικανονικοί ελιγμοί μας χαρακτηρίζουν ως λαό ενώ δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

“Το 2014 και το 2015, είχαμε 156 χιλιάδες παραβάσεις ταχύτητας και 30, περίπου, χιλιάδες παραβάσεις μέθης, ενώ το 2018 οι 156 χιλιάδες παραβάσεις έγιναν 213 χιλιάδες και οι 29 χιλιάδες παραβάσεις μέθης, έγιναν 33 χιλιάδες. Τώρα, όσον αφορά στο κινητό: Οι παραβιάσεις χρήσης του είναι στα ίδια επίπεδα με το 2010, ενώ μεσολάβησε μια παρατεταμένη περίοδος σημαντικής αύξησης, από το 2013 έως το 2017”, ανέφερε ο κ. Λάσκος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.