ροδακινο μεγαλη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, μέχρι στιγμής περνώντας γρήγορα μία σειρά από νομοσχέδια. Όμως ο αγροτικός τομέας θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμη. Το τοπίο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-7 παραμένει θολό, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το Brexit. Επομένως, κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι σήμερα δεν είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους για τον αγροτικό τομέα. Αυτό συνέβη, όμως το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η φέτα κι η κονσέρβα ροδάκινο, σε περίπτωση, που ανεβάσει τους δασμούς κατά 25% ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Της Άννας Στεργίου

*Το πρώτο και βασικό ζήτημα, που ήρθε στο τραπέζι κι οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, ήταν της αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΗ. Όμως, μέχρι στιγμής το αγροτικό τιμολόγιο, πήρε παράταση, οπότε η αγροτική κόντρα για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται.

*Το δεύτερο ζήτημα, που φαίνεται πως θα δημιουργήσει κόντρες και στο μέλλον, αφορά στους εργάτες γης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε από τη Βουλή, πως το καθεστώς για μετανάστες -πρόσφυγες αλλάζει αλλά κάποιοι θα ενταχθούν σε δουλειές. Το μεταναστευτικό αναμένεται να δημιουργήσει νέες εντάσεις κι ήδη μία πρώτη γεύση υπήρξε. Το καθεστώς για τους Εργάτες Γης ο ΣΥΡΙΖΑ το βελτίωσε, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα στρεβλά  και άθλιων συνθηκών, όπως συνέβη με τα φραουλοχώραφα, αλλά δεν το έλυσε.

*Το αγροτικό θερμόμετρο, παρότι οι  διαφορές μεταξύ Βορίδη – Αραχωβίτη είναι πολλές και μεγάλες, αφού έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες δεν είχε ανέβει. Ο δικηγόρος-υπουργός Βορίδης δεν ήθελε να συγκρουστεί με τον γεωπόνο τέως υπουργό Αραχωβίτη ανοιχτά, αφού είδε πως επί των ημερών του προχώρησαν κάποια πράγματα στο υπουργείο και κατείχε το αντικείμενο.

Από την άλλη πλευρά, φάνηκε  πως ούτε ο Σταύρος Αραχωβίτης ήθελε ν΄ ανοίξει ένα μέτωπο άνευ ουσίας  σ’ έναν υπουργό, που μόλις ξεκίνησε. Ο ίδιος είχε την τόλμη να πει πως δεν κατέχει το αντικείμενο και θέλει να ενημερωθεί και δεν είχε δείξει  τις προθέσεις του.  Ακολουθήθηκε λοιπόν το “fair play” κι από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα ο υπουργός Μ. Βορίδης έδειξε “large” καλώντας τον τέως υπουργό στην εκδήλωση για την τραπεζική ρευστότητα από την Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζοντας ότι ο προκάτοχός του είχε συμβολή σε αυτό το κομμάτι.

*Οι τόνοι ανέβηκαν με το θέμα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και την πορεία του κι ο Χαράλαμπος Κασίμης, ο τέως γενικός γραμματέας έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Όμως, ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον στήριξε, γιατί κάποια απ΄τα πράγματα, που είπε ο Βορίδης, του τα είχαν χρεώσει ήδη βουλευτές του δικού του κόμματος.

*Ώσπου ήρθε η απόφαση Βορίδη για την άρον άρον αλλαγή της απόφασης Αραχωβίτη για τις Διεπαγγελματικές. Κι εκεί δημιουργήθηκε η δεύτερη  κόντρα.

*Η ιστορία με τους δασμούς που πάνε να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, παρότι δεν αφορά μόνο αποφάσεις των υπουργών Αγροτικών Ανάπτυξης αλλά και των υπουργών Εξωτερικών και συνολικά της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουσιαστικά οι Έλληνες υπουργοί κι ο τέως κι ο νυν είναι εγκλωβισμένοι κι οι ίδιοι στο παιχνίδι των ισχυρών, με θύματα όμως τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς, τις οικογένειές τους, τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με το ροδάκινο και τη φέτα. Ανεβάζει, όμως, άρδην  αγροπολιτικό θερμόμετρο, αφού πλέον κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος έκανε το μοιραίο λάθος.

*Οι τιμές αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων λόγω της αγοράς θα κατρακυλήσουν σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Και τότε λίγη σημασία θα έχει ποιο ελληνικό προϊόν εξαιρέθηκε, γιατί αν οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά πέσουν, λόγω μη διάθεσης των προϊόντων άλλων χωρών, που έχουν ίδια προϊόντα με εμάς θα είναι καταστροφή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου.

*Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί συνολικά κι οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρέπει να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση, αυτή η απόφαση να μην εφαρμοστεί, χειριζόμενοι όλα τα διπλωματικά μέσα, που διαθέτουν. Και σε αυτή τη φάση, κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να αφήσουν τις διαφορές κατά μέρος και να κάτσουν στο τραπέζι, μαζί με τους ευρωβουλευτές, ζητώντας άμεσα να υπάρξει λύση, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κοινότητας. Αλλιώς την όποια λίστα εξαιρέσεων, ακόμη κι αν χαιρόμαστε προσωρινά γι΄ αυτήν, θα τη βρούμε μπροστά μας.

*Η φωτογραφία για το ροδάκινο είναι Αρχείου…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.