IMG_20191005_123439

Αλλάζει η ελληνική βιομηχανία τροφίμου δίνοντας έμφαση στις νέες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών αλλά και στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά, μικρότερες ή και καθόλου ποσότητες ζάχαρης αλλά και με τρόφιμα, που έχουν λιγότερο αλάτι.

Σε ανακοίνωσή του, ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), προχωρά στην στρατηγική ολιστικής προσέγγισης υιοθετώντας το πρότυπο της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.  Σύμφωνα μ’ αυτήν τη στρατηγική, για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υιοθετείται μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για υγιεινές διατροφικές επιλογές και συνήθειες. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση των επιπέδων του αλατιού, των trans λιπαρών οξέων και των ολικών σακχάρων στα προϊόντα. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ο ΣΕΒΤ παρουσιάζει τα πρώτα βασικά αποτελέσματα έρευνας στις βιομηχανίες του κλάδου, που αποτυπώνει τις δράσεις που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια στους παραπάνω άξονες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας για την Ανασύνθεση των προϊόντων.

Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη, προκύπτει ότι:

  • Έχει ήδη γίνει βελτίωση του διατροφικού προφίλ σε σχεδόν 900 προϊόντα.
  • Υπάρχει ισχυρή τάση από συγκεκριμένους Κλάδους προϊόντων για την ανασύνθεση των προϊόντων τους (ως προς το Αλάτι: Γαλακτοκομικά  & Αρτοσκευάσματα και ως προς τα Ολικά Σάκχαρα: Είδη Ζαχαροπλαστικής, Γαλακτοκομικά & Ποτά).
  • Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το νομοθετικό όριο της ΕΕ σχετικά με τα trans λιπαρά οξέα.
  • Έχουν γίνει ενέργειες που συμβάλουν στον έλεγχο των μερίδων από τους κλάδους των Ειδών Ζαχαροπλαστικής και Δημητριακών.
  • Παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές, με τους Κλάδους των Ποτών, των Γαλακτοκομικών, των Σνακ και των Δημητριακών να πρωτοστατούν.

Σε δηλώσεις του ο  πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής αποτελεί για τον ΣΕΒΤ μια βασική προτεραιότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση της βιομηχανίας τροφίμων μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και την ασφάλεια των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ».  

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ, ο οποίος εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές θα πρέπει να προβληματίσει και τους παραγωγούς, που ασχολούνται με την οικοτεχνία και τους συνεταιρισμούς, κυρίως τους γυναικείους, για το ζήτημα της μείωσης της ζάχαρης στα γλυκά ή του αλατιού, όπως συμβαίνει με παραδοσιακά γλυκά, γιαούρτι με πέτσα ή κι άλλα αλατισμένα τρόφιμα, ακόμη και τις ελιές και να δώσει ώθηση σε καινοτόμες μεθόδους μείωσης των υλικών αυτών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.