γουρούνια σώα

Με την αφρικανική πανώλη των χοίρων να παραμονεύει  απειλώντας άμεσα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, οι παραγωγοί χοιρινών τρέμουν κι ορθώς αλλά οι καταναλωτές φοβούνται, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στη κυβέρνηση και στους Βορειοελλαδίτες παραγωγούς, αφού η νόσος εντοπίστηκε κοντά στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας αλλά είναι γεγονός ότι αν μπει στη χώρα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί κι απ΄ όπου πέρασε το 95% του ζωικού κεφαλαίου καταστράφηκε. 

Γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία κι η Βουλγαρία έχουν σχεδόν καταστραφεί από τη νόσο, όπως μας ανέφερε ο κ. Λεωνίδας Λεοντίδης,  καθηγητής Κτηνιατρικής  (επιδημιολόγος) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι αν δεν μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των αγριογούρουνων κινδυνεύουν και τα άγρια ζώα αλλά και η ελληνική χοιροτροφία, που αφορά περίπου 1.200.000 χοιρινά. Ήδη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στη Βουλγαρία είχαν σφαχτεί πάνω από 17.000 χοιρομητέρες (απώλεια δηλαδή άνω των 100.000 χοιρινών σε ζωικό κεφάλαιο, λόγω της μείωσης και των γεννήσεων). 

Η οικονομική καταστροφή της Ρουμανίας είναι ακόμη χειρότερη λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, αφού υπολογίζεται ότι χάθηκε από θανάτους και γεννήσεις, που δεν έγιναν κοντά στα 400.000 χοιρινά. Η Ελλάδα αγοράζει ήμερους χοίρους για εκτροφή κυρίως από εταιρίες με έδρα Ολλανδία, Δανία, Γερμανία ή που έχουν φάρμες καις τη Γαλλία και την Τσεχία και κάνει εισαγωγή σπέρματος. Η Ελλάδα είναι περικυκλωμένη κι από τη Βουλγαρία κι από την Τουρκία. Η Ιταλία αντιμετωπίζει  πρόβλημα  μόνο στη Σαρδηνία. Μόνο τα Σκόπια έχουν κατορθώσει ν΄ αντιμετωπίσουν την κατάσταση, παίρνοντας γενναίες αλλά δύσκολες αποφάσεις.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων; Είναι νόσος των αγγείων των αγριόχοιρων και των οικόσιτων χοίρων.  Πιθανολογείται πως μεταδίδεται από τσιμπούρια (κρότωνες) και προκαλεί γενικευμένη βλάβη των αγγείων και του σπλήνα των αγριόχοιρων και χοίρων. Δεν κινδυνεύει επ΄ ουδενί λόγο ο καταναλωτής. Κινδυνεύει μόνο το ζώο, το οποίο παρουσιάζει έντονες κηλίδες και πολύ γρήγορα από τον χρόνο εκδήλωσης της νόσου καταρρέει. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν σχετίζεται με την πανούκλα, που προσβάλλει τον άνθρωπο,  αλλά αποκαλείται  έτσι, γιατί είναι έντονα μεταδοτική κι ολόκληρα κοπάδια αποδεκατίζονται.

Πότε εμφανίζεται:  Μέσα σε 4-10 ημέρες έχουν φανεί συμπτώματα της νόσου ή το ζώο πεθαίνει. παραγωγοί χοιρινών πρέπει να κρατούν τα νεοεισερχόμενα ζώα είτε επιβήτορες είτε χοιρομητέρες σε καραντίνα, ώσπου να τα ενσωματώσουν στο κοπάδι. Τα χοιρινά, που προσβάλλονται  στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κατά 95% νοσούν και πεθαίνουν.  

Μέτρα Πρόληψης

Απαγορεύεται ρητά να μπαίνει κόσμος σε μονάδες εντατικής εκτροφής  χωρίς να τηρούνται σχολαστικά μέτρα ασφαλείας σε ρούχα, παπούτσια, εξοπλισμό. Μαχαίρια, τρακτέρ, μηχανήματα ζωοτροφών μόνο με απολύμανση ή έξω από τη μονάδα.  Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να μπαίνουν κυνηγοί σε μονάδες ή να πλησιάζουν τα ζώα τους έχοντας γυρίσει από κυνήγι. 

Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι ν΄ ακολουθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή οικόσιτων ζώων με αγριόχοιρους. Αυτομάτως κινδυνεύει όλο τους το κοπάδι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της διασποράς της νόσου από κυνηγούς που κόβουν τον αγριόχοιρο σε κομμάτια και αφήνουν τα εντόσθια του ζώου, στο δάσος. Αυτομάτως λόγω των σαρκοβόρων ζώων ή των πουλιών η νόσος δύναται να μεταφερθεί, χιλιόμετρα μακριά. 

Πολιτική αντιμετώπιση 

Η κυβέρνηση δέχτηκε εισηγήσεις για αύξηση του αριθμού των κτηνιάτρων, όπερ και εγένετο με την τροπολογία Βορίδη στη Βουλή. Δέχεται πιέσεις και για δραστική μείωση των αγριόχοιρων με αύξηση των ημερών της κυνηγετικής περιόδου και ει δυνατόν επιδότησης των κυνηγών αγριογούρουνων για την ορθή διαχείριση των εντοσθίων, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, επί πληρωμή. 

Το θέμα έφερε στη Βουλή κι ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δημόσιας Διοίκησης μετά από συζητήσεις με τους ίδιους τους χοιροτρόφους. Το ζήτημα σκοντάφτει τόσο στην άγνοια ορισμένων οικολόγων, όσο και στην επιπολαιότητα ορισμένων κυνηγών και χοιροτρόφων (κυρίως μη επαγγελματιών), που δεν ακολουθούν επαρκώς τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία επιβάλλεται λόγω έκτακτων συνθηκών, να είναι δρακόντεια. Μέχρι τότε πάντως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις μονάδες, οι οποίες λόγω της διαρκούς τροφοδότησης με ζωοτροφές κι εξαιτίας του κόστους για τα καλώδια αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.