Τράπεζα Χρήμα

Στη ζώνη των αρνητικών αποδόσεων (επιτοκίων) με τα οποία μπορεί να δανειστεί, εισήλθε για πρώτη φορά σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να δανειστεί φθηνά από τις αγορές, όπως ακριβώς επιτύγχαναν άλλες χώρες,  που αξιοποιούσαν το άφθονο χρήμα, με το οποίο έραιναν επί χρόνια τις αγορές οι Κεντρικές Τράπεζες.

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Συγκεκριμένα με ιστορικά χαμηλή απόδοση (επιτόκιο) σε αρνητικά επίπεδα 0,02% δανείστηκε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, δημοπρατώντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, για τα οποία προσφέρθηκαν 2,71 φορές περισσότερα κεφάλαια από τα 375 εκ. ευρώ, που αρχικά ζητήθηκαν από την αγορά.

Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 487,5 εκ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα. Η επιτυχία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήρθε ως συνέχεια της επανέκδοσης των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου την αμέσως προηγούμενη ημέρα, όταν και πάλι οι αποδόσεις (επιτόκια) είχαν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποφέροντας δανεισμό 1,5 δις ευρώ, με «επιτόκιο», που αντιστοιχεί στο 1,5%.

Συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 487,5 εκ. ευρώ συνολικά, καλύπτοντας μέρος της υπερβάλλουσας προσφοράς, για έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων αρχικά δημοπρατούμενου ποσού 375 εκ. ευρώ. Συνολικά προσφέρθηκε ποσό άνω του ενός δις ευρώ (1,018 δις ευρώ).

Έγιναν δεκτές προσφορές για το δημοπρατηθέν ποσό και κατόπιν έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές για ποσό 112,5 εκ ευρώ, οπότε ο συνολικός δανεισμός ανήλθε στα 487,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, σήμερα και σε σχέση με την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων του Ιουλίου, το Ελληνικό Δημόσιο:

-Ζήτησε 375 εκ. ευρώ έναντι 625 εκ. ευρώ τον Ιούλιο

-Η απόδοση (επιτόκιο) έπεσε στο -0,02% από 0,095% στα έντοκα, που εκδόθηκαν τον Ιούλιο

-Προσφέρθηκαν 1,018 δις ευρώ έναντι 993 εκ. ευρώ

-Έγιναν αποδεκτά 487,5 εκ. ευρώ, έναντι 812,5 εκ. ευρώ

-Η τιμή της δημοπρασίας ήταν 100,005 έναντι 99,976 τον Ιούλιο.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.