agrotes_12

Η παγκόσμια προστιθέμενη αξία που παράγεται από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία αυξήθηκε κατά 73% μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική επετηρίδα που δημοσίευσε ο FAO

Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του παγκόσμιου επισιτιστικού και γεωργικού τοπίου και μια περίληψη δεδομένων για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη γεωργία περιλαμβάνει η ετήσια Στατιστική Επετηρίδα, που δημοσίευσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η έκδοση του 2021, περιέχει δεδομένα για τέσσερις θεματικούς τομείς:

  • τις οικονομικές πτυχές της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιεία
  • τάσεις παραγωγής, εμπορίου και τιμών
  • επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή και
  • περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κάθε κεφάλαιο βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να περιγράψει, μέσω κειμένου και διαγραμμάτων, τις τάσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη γεωργία, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ερευνητές και αναλυτές, καθώς και απλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό μονοπάτι της διατροφής και της γεωργίας.

Η Στατιστική Επετηρίδα ανανεώθηκε το 2020 με την ευκαιρία της 75ης επετείου του FAO, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Οργανισμός στα δεδομένα και τις στατιστικές ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στον πυρήνα των προσπαθειών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η επετηρίδα είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή με διαδραστικά γραφήματα και σύνολα δεδομένων με δυνατότητα λήψης. Η επετηρίδα συνοδεύεται από το Statistical Pocketbook του FAO, το οποίο παρέχει μια γρήγορη και εύκολη αναφορά στα κύρια γεγονότα και τις τάσεις των τροφίμων και της γεωργίας.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;

Η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας για την παγκόσμια οικονομία. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια προστιθέμενη αξία που παράγεται από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία αυξήθηκε κατά 73% μεταξύ 2000 και 2019, φθάνοντας τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Παράλληλα, η γεωργία παρείχε απασχόληση σε 874 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, συνολικά 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Η συνολική παραγωγή καλλιέργειας αυξήθηκε κατά 53% μεταξύ 2000 και 2019, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 9,4 δισεκατομμυρίων τόνων το 2019. Η μισή παγκόσμια πρωτογενής φυτική παραγωγή αποτελείται από μόλις τέσσερις καλλιέργειες: ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι.

Η παραγωγή φυτικών ελαίων έχει αυξηθεί απότομα λόγω της μεγάλης ζήτησης για φοινικέλαιο, με την παραγωγή να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ 2000 και 2018. Η παραγωγή κρέατος σημείωσε επίσης μεγάλη αύξηση της τάξης του 44% μεταξύ 2000 και 2019 φτάνοντας τους 337 εκατομμύρια τόνους.

Παρά την αυξανόμενη ποσότητα τροφίμων που παράγεται, σε παγκόσμιο επίπεδο ο υποσιτισμός έχει αυξηθεί απότομα μεταξύ 2019 και 2020, υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού. Σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υπέφερε από πείνα το 2020, σε σύγκριση με 8,4% το 2019.

Στο θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η δασική έκταση μειώθηκε κατά 94 εκατομμύρια εκτάρια – περίπου όσο η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας – μεταξύ 2000 και 2019. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργική γη μειώθηκαν κατά 2% μεταξύ 2000 και 2019, αλλά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις πύλες του αγροκτήματος στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 11%. Περίπου το 55% από αυτά σχετίζονται με την κτηνοτροφία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.