Κάκτοι

Συνεχίζεται η ψεκαστική δράση καταπολέμησης κουνουπιών στο προνυμφικό στάδιο, στο αστικό και περιαστικό σύστημα (φρεάτια των μεγάλων πόλεων της περιοχής  μας  και  στάσιμα νερά) από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο,  υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν από τη Φλώρινα και την Κοζάνη για το ζήτημα αυτό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Το κοινό κουνούπι culex αναπαράγεται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια ομβρίων υδάτων). Επιτίθεται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, το θηλυκό. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής του είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων.

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής των ασθενειών Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού (οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου. Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση.

Καθώς το πρόβλημα εντείνεται και σε άλλες περιοχές , δημοσιεύουμε τις οδηγίες, που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Προληπτικά μέτρα πολιτών για τα κουνούπια

  • Αντικατάσταση νερού σε μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα)
  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που   μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να  παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγιστούν καλά.
  • Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
  • Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
  • Τα κουνούπια επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να αδειάζονται.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.